‘Purgatori’ de David Marín, guanya el X Premi Crims de Tinta

A Negra y Mortal ja ens coneixeu, ens agrada tot el que estigui relacionat amb les lletres, la sang, el misteri i el color negre, per tant, com a addictes a la novel·la negra, i en aquest cas, escrita en català, us hem de fer cinc cèntims del premi per excel·lència de la novel·la negra en llengua catalana. Si, ho heu endevinat, es tracta del premi Crims de Tinta, en la seva X edició.

Després d’una llarga travessia pel desert de l’oblit, mirades sorprenents en metros i transport públics per una portada en català, i suors i llàgrimes per aconseguir que les grans editorials apostessin per publicar en la nostra llengua, la novel·la negra escrita originalment en català, per fi es va sentir reconeguda per la gran feina feta durant anys i panys per contribuir a la normalització lingüística de la llengua, amb el naixement del premi Crims de Tinta, l’any 2008.

Va ser creat pel Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, que el va dotar amb un premi en metàl·lic de 5000 euros i amb el suport d’un gran grup editorial com RBA, amb el seu segell La Magrana, fent-se càrrec de la publicació de la novel·la guanyadora de cada edició en català.

El motius principals que el Departament d’Interior va exposar per motivar la seva creació, va ser per:

  • commemorar els 25 anys de la Llei de creació del cos de Mossos d’Esquadra i celebrar la culminació del seu desplegament territorial.
  • fomentar la creativitat literària en llengua catalana en aquells gèneres que tracten de temàtiques relacionades amb els àmbits competencials del Departament.
  • aprofundir en la integració social dels fets policials, i apropar la cultura i la policia.

 

Una decisió que amb el pas dels anys i les lectures de les novel·les guanyadores de cada edició, només ha fet que donar la raó als que varen decidir apostar per la creció dels premis. Un gran encent que ha contribuït al descobriment de nous escriptors catalans en el gènere negre, policíac o d’intriga, convertint el certamen literari anual, en una pedrera inesgotable de nous talents, desconeguts fins el moment pel gran públic de les lletres catalanes, com en Marc Pastor, Carlos Quílez, Teresa Solana o Marc Moreno, entre d’altres, i alguns coneguts com Andreu Martin, tots ells guanyadors d’edicions anteriors.

En la seva X edició, el jurat del premi format per Cristina Manresa, comissària del cos de Mossos d’Esquadra; Carlos Zanón, escriptor i comissari de BCNegra; Miguel Ángel Díaz, propietari de la llibreria SomNegra, Empar Fernández, professora i escriptora, i el periodista i director de la col·lecció Sèrie Negra d’RBA, Antonio Lozano, ha decidit atorgar el premi a la novel·la ‘Purgatori’ de David Marín per la seva capacitat de desenvolupar una investigació policial que desperta l’interès del lector des de l’inici i manté el suspens i el ritme fins al final, sense oblidar posar el focus en temes de calat humà com la llibertat personal o els conflictes sentimentals. *

En David Marin és periodista i treballa al setmanari La República. Des de l’any 2008 viu a la No­guera, des d’on ha publicat les novel·les Mala lluna i Ciutat fantasma. També ha escrit amb Marta Alòs el llibre de relats eròtics Amb X de sexe, amb Pau Juvillà la novel·la Primàries de sang, i ha participat en els reculls de relats Assassins de Po­nent, Contes de terror i Barcelona, viatge a la perifèria criminal. És professor asso­ciat de redacció periodística a la Univer­sitat de Lleida i ha col·laborat a l’Escola d’Escriptura de Lleida.*

L’argument de ‘Purgatori’, la novel·la guanyadora d’aquesta edició, tracta sobre el pare Moragues, director d’una escola religiosa de Balaguer, apareix assassinat en una rotonda als afores de Lleida. Al mateix temps, l’arribada a un petit poble de la Vall Fosca d’una descendent de la “Vella Rugalla”, una bruixa condemnada cinc ve­gades a la forca durant el segle XVI, coincideix amb l’aparició d’animals morts, nens que emmalalteixen misteriosament i altres fenòmens estranys. El ser­gent Salvador Rull, l’agent Núria Riu i el caporal Coscubiela hauran de fer front a dos casos que posaran a prova les seves conviccions mentre es qüestionen també les seves vides.*

Una novel·la que llegirem amb molt de gust i de la qual en farem la seva corresponent critica literària a la nostre web, tal i com vàrem fer amb la guanyadora de la IX edició del premi, Wad-Ras d’en Joan Miquel Capell.

L’equip de Negra y Mortal volem aprofitar aquestes línies per felicitar a totes les persones, editorials, institucions i organitzacions que formen part del premi Crims de Tinta, per la seva gran contribució a crear i fomentar la cultura i sobretot, encoratjar-los a continuar la seva tasca de difondre i promoure la lectura d’obres en català, una de les llengües pròpies de la nostra terra.

Ricard Pascual

*documentació extreta de la pàgina web de RBA

No hay comentarios

Sorry, the comment form is closed at this time.