Wad-Ras – Joan Miquel Capell

wad-rasAmb ‘Wad-Ras’, guanyadora del IX Premi Crims de Tinta, Joan Miquel Capell (1960, Barcelona) es dóna a conèixer en el gènere de la novel·la negra en català. Capell, ex Mosso d’Esquadra, ha passat per totes les categories del cos fins a ascendir a comissari i va assumir el repte de liderar el desplegament dels Mossos a la ciutat de Barcelona l’any 2005, en substitució de les FCS de l’estat, que fins aquell moment, tenien assumides les competències en el territori català.

La novel·la s’inicia l’any 1991 en una Barcelona preolímpica amb en Cobi present a cada racó de la ciutat. És una ciutat fosca, bruta, que viu d’esquena al mar i que es troba en plena transformació. Tota ella està en obres, les indústries estan sent desballestades, la terra i la pols està sent substituïda per rondes i carreteres, els gratacels estan naixent i el sol i la platja està fent acte de presència a la capital. Ara sí, el “Barcelona posa’t guapa” ja no és un somni, serà una realitat, perquè Barcelona’92 serà un esdeveniment mundial que donarà a conèixer Barcelona i Catalunya al món i no, res sortirà malament.
Però lluny de tot l’embogiment preolímpic en el que està immersa la ciutat, un cos policial, reinstaurat l’any 1983 i desconegut per molts, cobrarà protagonisme. És el cos dels Mossos d’Esquadra.

Composat l’any 1991 per uns 900 agents que s’encarreguen de la custòdia dels principals edificis pertanyents a la Generalitat (el Palau, el Parlament i les conselleries), els ferrocarrils catalans, les dependències de la televisió catalana (TV3) i que assumeixen competències minoritàries en jocs i espectacles, menors, escortes i salut pública; el cos de Mossos d’Esquadra es batejarà professionalment en l’àmbit de la investigació judicial i posarà els fonaments del que arribarà a ser en pocs anys, un cos policial integral, modern i amb més de 17000 agents l’any 2019.

El nostre protagonista, en Capell, és el caporal del grup de salut pública (tràfic de drogues) i estarà acompanyat per un agent de la unitat de menors, en Martí, seleccionat per la seva especialització en confeccionar atestats policials. Ambdós agents han estat instruïts policialment als EEUU, ja que el CNP (Cos Nacional de Policia) i la GC (Guàrdia Civil) no permetien que es formessin els cossos policials autonòmics amb ells fins l’any 1993.
Els agents actuants son requerits pel Jutge instructor del Jutjat d’Instrucció núm.40 de Barcelona per tal d’esclarir la mort de la Manuela, una interna del mòdul de mares del centre penitenciari de dones de Wad-Ras, que ha estat trobada morta als lavabos, presumptament per una sobredosi d’heroïna.

Su Señoría, facultarà als dos agents dels Mossos com a policies judicials, donat la competència de la Generalitat a les presons catalanes i hauran d’investigar qui i com entra la substància estupefaent a l’interior de la presó, un fet que estarà relacionat amb d’altres succeïts en més centres penitenciaris del territori català. Aquesta decisió judicial, generarà polèmica i desconfiança en altres cossos policials, què veuran com els desautoritzen en competències que fins ara els eren pròpies i motivarà un malestar que entorpirà la feina de la policia catalana, trobant-se amb diversos entrebancs i poca col·laboració provinents dels alts càrrecs dels diferents cossos.

En Capell és capaç de reflectir la gran problemàtica d’aquell moment al país amb el consum de droga, donant-li la seva vessant més negre a un cas real succeït a l’interior de la presó de dones. Entrellaça la trama principal amb la vida diària d’un policia en el seu àmbit personal i familiar i ens fa saber quins varen ser els inicis de la policia catalana, donant a conèixer la gran mancança de mitjans tècnics i d’efectius, així com de la quantitat d’obstacles que es trobaven al llarg de la investigació per part d’institucions i altres cossos policials.

‘Wad-Ras’ està narrada en primera persona en la veu del caporal Capell amb una narrativa senzilla i un llenguatge planer que aconsegueix que la lectura sigui amena i amb un bon ritme. És una obra que està farcida de diàlegs molt autèntics i realistes, molts d’ells en castellà quan és el torn de les internes de la presó, policies d’altres cossos o personal funcionari dels jutjats. L’autor ens convida a gaudir d’una molt bona ambientació de la Barcelona de la època i de successos reals com la fira de Tàrrega o els incidents de l’11 de setembre.
En Joan Miquel Capell aconseguirà que retrocedim en el temps i gaudim d’una història real novel·lada, amb un fons autobiogràfic.

“Comissari, vostè forma part d’aquells primers que ens varen obrir el camí per tots aquells que n’hem format part anys després, homes i dones que ens sentim orgullosos de pertànyer al cos de Mossos d’Esquadra, gràcies”

Ricard Pascual

Títol: Wad-Ras
Autor: Joan Miquel Capell
Editorial: RBA La Magrana
Pàgines: 348
Data de publicació: març 2018

No hay comentarios

Sorry, the comment form is closed at this time.