Un altre dia antic – Sebastià Bennasar

Un altre dia anticDir que la nova novel·la d’un autor amb més d’una trentena de llibres publicats és del millor que ha escrit pot resultar controvertit. Sobretot perquè amb tal quantitat d’obres resulta difícil destacar-ne només una. Però el prolífic escriptor Sebastià Bennasar (Palma, 1976) ho ha fet amb Un altre dia antic (Pagès editors), l’última novel·la de gènere negre que ha publicat.

El text neix a partir de l’idil·li que Bennasar manté amb una ciutat on va viure quatre anys: Lisboa, la qual relaciona amb Mallorca, on va néixer. Perquè la trama d’Un altre dia antic construeix un pont entre l’illa balear i la capital portuguesa, —passant per Rússia, per exigències del guió—, on els interessos econòmics d’empresaris mallorquins amaguen una part fosca que teixeix una xarxa político-criminal on els problemes es resolen per la via ràpida.

Així, un advocat mallorquí és tirotejat a plena llum del dia en un carrer de Lisboa, i la ciutat acumula en pocs dies un grapat de cadàvers escampats arreu. Un cas sonat que encarreguen a una curiosa parella de policies lisboetes que desenvoluparan la investigació, a la seva manera, esdevenint tots dos el fil conductor a través dels quals Bennasar articula tot un seguit d’opinions sobre Lisboa i Portugal que gairebé converteixen la novel·la en una guia de viatge i de costums portuguesos per al lector.

Però Un altre dia antic no és literatura de viatges, precisament. És gènere negre en estat pur. I del bo. Perquè Bennasar posa en marxa la maquinària i construeix una trama enrevessada d’interessos ocults que la investigació policial s’encarrega de destapar, a poc a poc, mentre dosifica la informació que rep el lector, al qual hipnotitza amb l’encant lisboeta.

Corrupció d’empresaris, polítics, cònsols i, evidentment, mafiosos, i molts interessos econòmics al darrere de tot. Un tot que no estalvia violència i sang. I és que Un altre dia antic és la novel·la negra amb tots els ingredients i un extra d’aroma de Lisboa que tothom sabia que, tard o d’hora, Sebastià Bennasar escriuria.

 

Marc Moreno

Títol: Un altre dia antic
Autor: Sebastià Bennasar
Editorial: Pagès Editors
Pàgines: 232
Data de publicació: agost 2019

No hay comentarios

Sorry, the comment form is closed at this time.