Ulls maragda – Marta Alòs

Ulls maragdaM’agraden les històries que passen en llocs que puc reconèixer, indrets on hi he estat, viscut, passejat… i d’Ulls maragda’ de Marta Alòs (Lleida, 1960) em va atreure la ciutat on està ambientada. La conec bé.

La història comença amb un crim, amb la troballa d’un cos inert amb unes lesions o marques cruels. Hi ha boira… com no… i poca cosa més…

De 372 pàgines, costa arribar-ne a la 200. Però carai, vols saber qui ha estat l’assassí o assassina. L’autora no et dona gaire marge: pocs personatges (policia, periodista, psicòpata, amant i un parell més) però tot i la feblesa de la trama, la Sra. Alòs té una tècnica molt acurada ja que manipula de manera brillant els temps, el nombre de pàgines i l’estructura. I te l’acabes.

«Arrencada de cavall i frenada de burro» com se sol dir, apunta moments interessants que es desinflen, puntes de gas que no es mantenen i que fan de la novel·la un exercici tècnic. Anuncia una passió inicial que no es troba.

Hi ha encreuaments d’històries, el passat en el present, herències morals, càrrega de llinatges i de família, amor i desamor. En resum, i sempre partint de la meva opinió, tota una seqüència de temàtiques de forta contundència  que no es mostren en la prosa de l’autora. Emocions tan poderoses en més de 300 pàgines haurien de remoure al lector, i això no succeeix.

El final és el millor. És d’aquells que et fan aixecar les celles i dir: caram! Si l’ambientació hagués estat més intensa, estariem parlant d’una gran obra. Després de 15 manuscrits, l’autora ens entrega ‘Ulls maragda’ sense aprofitar Lleida, la gran oblidada. La fredor dels seus carrers a l’hivern emboirat, la complexitat de les relacions humanes en ciutats de províncies, les famílies «de tota la vida» amb aquell poder fàctic tan típic… aprofitar alguna de les llegendes urbanes de la Lleida més fosca hagués agradat molt als que hi tenim ascendent.

M’he quedat amb ganes de més. Esperaré el següent llibre de Marta Alòs, una gran professional de la paraula.

 

Mona Roca

Títol: Ulls maragda
Autora: Marta Alòs
Editorial: Pagès Editors
Pàgines: 376
Data de publicació: març 2018

 

No hay comentarios

Sorry, the comment form is closed at this time.