Teoria del gall – Margarida Aritzeta

Teoria del gall

La Magarida Aritzeta (Valls, 1953) és llicenciada en història moderna i doctora en filologia catalana, i ha publicat més de quaranta obres. Fins al 2018, ha exercit com a professora a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. ‘Teoria del gall’ és la quarta novel·la de la saga de la inspectora Mina Fuster.

ON ÉS LA MARE?

La mare de la Mina ha desaparegut. La inspectora pensa que potser és una desaparició voluntària. Els mobles estan tapats amb llençols i hi ha un llibre de l’Agatha Christie a la vista. La Mina creu que la seva mare vol cridar l’atenció; si bé la vella ha estat sempre molt “tombaroit”, s’ha deixat emportar per una dèria nova i ha dissenyat algun joc.

Però la inspectora no ho té clar. Cal esbrinar si la dona s’ha tornat boja del tot o ha estat segrestada. L’autora empeny a la protagonista i posa les seves aptituds i actituds en dubte: la Mina s’ha de plantejar si és tan bona professional i una filla exemplar. Quant de temps fa que va parlar amb la mare?

EL PUNT DE PARTIDA

La saga de la inspectora Mina Fuster va començar amb un relat, ‘L’assassinat de la venedora de cupons’, inclòs al recull ‘Elles també maten’, aquest publicat per l’editorial Llibres del Delicte al 2013. Si el lector no ha llegit fins ara les històries protagonitzades per la investigadora, cal dir-li que són peces gairebé independents, i si vol començar ‘Teoria del gall’ no es farà pas un embolic.

ELS PERSONATGES I ELS GALLS

La desaparició de la mare no és només el que està enlaire. Una dona ha estat escampada per diferents llocs. Sí, l’home en qüestió n’ha fet bocins d’ella, i s’ha dedicat a repartir-los més enllà de la seva nevera. No en té prou amb acabar amb la vida de la seva muller, sinó que ha de pertorbar la dignitat de la difunta traspassant fronteres. Així comença ‘Teoria del gall’.

I també hi ha gàbies i galls. Darrera de tot el que escriu la Margarida hi ha crítica. Per cert, potser se’ns fa estrany, però no fa gaire un veí d’Amposta va ser denunciat per organitzar baralles entre les pobres bèsties. Sembla mentida que encara hi hagi neandertals entre nosaltres.

“La majoria són homes i n’hi ha de ben vestits, perquè avui correrà el calé llarg. Han fet rular la veu amb un parell de noms i els propietaris i els apostadors flairen el negoci com les mosques la merda”.

A la ‘Teoria del gall’ hi ha personatges força diferents, força especials. Si no coneixes a la Margarida, pot ser que t’endinsis en la novel·la i et trobis desubicat, però en cap cas deixaràs de llegir-la. Si ho fas, estaràs cometent un delicte.


Roser Ribas

Títol: Teoria del gall
Autora: Margarida Aritzeta
Editorial: Llibres del Delicte
Pàgines: 275
Data de publicació: febrer 2020

No hay comentarios

Sorry, the comment form is closed at this time.