Purgatori – David Marín

purgatori

El guanyador del X premi Crims de Tinta, David Marin (Barcelona, 1974) amb la seva obra ‘Purgatori’ (Editorial RBA-La Magrana), ens permet gaudir d’una novel·la negra rural, carregada de creences medievals i sentiments contradictoris entre el bé i el mal.

PECADORS

Als afores de Lleida ha aparegut assassinat, a l’interior d’un vehicle, el pare Moragues, just a una rotonda on les prostitutes aconsegueixen fer baixar a l’infern del pecat a pobres innocents, que en breus instants, gaudiran del cel del plaer. El finat és director d’una escola religiosa a Balaguer i la seva mort s’ha produït en estranyes circumstàncies, poc adients per un servidor de Déu.

“ Confesso, Senyor, que soc un home torturat per la temptació i el pecat”

Al mateix temps, una sèrie de successos paranormals estan succeint a Montllop, un petit poble de la Vall Fosca. Els fets, han coincidit amb l’arribada al poble d’una descendent de la Vella Rugalla, una bruixa que va ser condemnada a la forca en cinc ocasions durant el segle XVI i que, en quatre d’elles, en va sortir il·lesa.

El sergent Rull, el caporal Coscubiela i l’agent Núria Riu, tots ells pertanyents a la Unitat d’Investigació dels Mossos d’Esquadra de Balaguer, seran els encarregats d’esbrinar qui, com i perquè han assassinat al religiós i què s’amaga darrera la llegenda de la Vella Rugalla.

“SEGUEIX L’IMPULS DEL TEU COR I RESPON A L’ESTÍMUL DELS TEUS ULLS; PERÒ DÉU ET JUTJARÀ PER TOTS ELS TEUS ACTES”

En Marín és capaç d’enllaçar l’argument principal de la novel·la amb les inquietuds més personals dels nostres protagonistes, especialment les del sergent Rull. Uns problemes que reflecteixen la nostre realitat i que ens recorda que en algun instant de les nostra vida, hem hagut de fer front al desig o a l’obligació, al que està bé o al que no està tant bé. Uns dubtes i unes decisions que són capaços de condemnar-nos al purgatori i que desconeixem si en serem capaços de sortir-ne ben parats.

L’autor s’ha esforçat per reproduir de manera molt fi de digne la parla pallaresa, una variant del català típic de la zona de la Noguera. Una característica molt encertada i digne d’admirar que dóna riquesa i saviesa a la nostra lectura. L’autor barceloní, ha estat capaç de reflectir el dia a dia d’una Unitat d’Investigació bàsica, ajustant-la a la realitat i reproduint-ne fidelment els procediments policials que s’hi duen a terme, tot i que en la vida real, és molt possible que se’n fes càrrec de l’assassinat una Unitat superior a la d’en Rull.

En David Marín ha aconseguint fer-me retrocedir en el temps i recordar el meu pas per les diferents Unitats d’Investigació en les que vaig estar i de les que tants bons record en tinc. Amés de gaudir de la seva lectura, per moments m’he sentit en la pell d’en Rull, aïllat del món i amb certes inquietuds en el meu interior…

He fet el bé?, he encertat en els meus actes?, les decisions preses han estat sempre les correctes?…me n’adono que estic al purgatori.

 

Ricard Pascual

Títol: Purgatori
Autor: David Marín
Editorial: RBA – La Magrana
Premi: X Premi Crims de Tinta
Pàgines: 208
Data de publicació: abril 2019

No hay comentarios

Sorry, the comment form is closed at this time.