Pes mort – Lluís Llort

Pes mort – Lluís Llort

pes mort

Amb ‘Pes mort’, Lluís Llort (Barcelona, 1966) ens presenta una breu però intensa novel·la que sura entre el drama i la comèdia i ens convida a ser testimonis de com la culpa i la cobdícia, sentiments que intentem controlar i refrenar, acaben imposant-se en les situacions més desesperades.

Un sopar i cinc en joc

A pesar de la xafogor i de l’aire irrespirable a Barcelona l’agost del 2018, tot transcorre amb total normalitat en el petit restaurant familiar de l’Eixample, fins que un fet inesperat canviarà el rumb d’aquella nit.
El matrimoni propietari del local, la seva jove i decidida neboda i el cambrer que sempre els ha acompanyat en el negoci han de prendre una decisió que, malauradament, no admet marxa enrere i que pesarà en tots ells per sempre.

Una trama senzilla?

La novel·la es teixeix i parteix d’un sol personatge, en Cisco, el Revingut. L’esdeveniment que protagonitzarà en el restaurant és el pretext perfecte per posar damunt la taula tota una sèrie de temes, preocupants, actuals i universals, i els exposa tot convidant-nos a la reflexió i a l’empatia: el tràfic humà, les relacions interpersonals, la superació de situacions traumàtiques, els prejudicis, la mesquinesa i la gasiveria són assumptes ben tèrbols que molesten, emprenyen i, en determinades situacions, fastiguegen.
Però de sobte, tal com els girs inesperats i característics de l’obra, Llort aboca una dosi d’humor negre, corrosiu i cruel que t’arrenca un somriure (i fins i tot una riallada) al més pur estil de Tom Sharpe.
I és en punts com aquests que el lector pot arribar a experimentar una barreja de sensacions contraposades i ambigües.

És fascinant com amb aquesta dramèdia, tal com recentment ha estat classificada, trenca amb les convencions socials sense perdre’s en la banalitat, aconseguint que el lector visqui fins a l’última paraula del llibre en permanent estat de tensió i de sorpresa.

Gemma Fernàndez

Títol: Pes mort
Autor: Lluís Llort                 
Editorial: Crims.cat
Pàgines: 178
Data de publicació: maig 2019

No hay comentarios

Deja tu comentario