Persecució – Toni Sala

Persecució

Persecució, de L’Altra Editorial, va guanyar el premi Crexells que atorga l’Ateneu Barcelonès com a millor novel·la publicada el 2019. Toni Sala (Sant Feliu de Guíxols, 1969) afegia així un altre guardó a la seva trajectòria literària que ja compta amb més d’una quinzena de llibres escrits.

Un impactant tret de sortida

La història ens atrapa des de l’inici: després d’un any de relació, l’Albert Jordi —nom peculiar que ha triat l’autor per al seu protagonista— li confessa a l’Èlia que va matar la seva dona deu anys enrere i va ser condemnat a presó. Davant aquesta inesperada revelació, ella reaccionarà fent-lo fora de casa ràpidament. A partir d’aquí, comença un relat en primera persona narrat a quatre veus que ens conduirà per diferents camins.

Quatre narradors

Seguirem les dreceres separades que prendrà cadascú explicades des del seu punt de vista individual, així com també hi trobarem la perspectiva d’altres dos personatges: l’estranya Teresa, una antiga hostessa de vol que treballa a un hotel de carretera; i el Mercury, un ex convicte racista que va sempre acompanyat del seu col·lega de garjola i parella, l’Andrés.

Riudellots, a la comarca de la Selva, i els voltants de l’aeroport de Girona, juntament amb Barcelona, conformen l’escenari de Persecució per on es mouen els quatre protagonistes, i també altres de secundaris que ajuden a teixir-ne la trama —el Carles, el veí de l’Albert Jordi; el company de feina de l’Èlia, el Sergi; o la Sílvia, l’amiga difunta de la Teresa—.

Sense judicis

Com si assistíssim a la declaració d’un detingut a comissaria, o a una trobada entre pacient i psicòleg, els personatges ens conten, en primera persona, les experiències, els records, i allò que senten i allò que no, de tal manera que els lectors no arribem a jutjar-los. Ens limitem a observar fredament els seus actes i posteriorment ens plantegem dilemes morals. És possible la rehabilitació d’algú que ha mort la seva parella? Els anys que el botxí consumeix a l’ombra arriben a pagar la mort de la víctima? Amb quina realitat es troben els reclusos un cop surten de la presó? Com és que certes dones se senten atretes per homes potencialment perillosos? 

Toni Sala, desproveït de qualsevol moral, ens regala molta acció i alhora ens fica a la pell dels quatre narradors que ens detallen escenes tan crues com l’homicidi d’un jornaler negre; l’assassinat de la dona del protagonista —del qual mai sabrem el motiu—; o una nit de descens als inferns amb una orgia de drogues. I el present succeeix l’agost del 2017, els dies previs als atemptats jihadistes i mesos abans de l’1 d’octubre a Catalunya.

Més enllà de la foscor

Amb un domini absolut del llenguatge i dins una tensió omnipresent, Persecució posa sobre la taula temes com el racisme, el maltractament a les dones, o la vida a les presons i la improbable reinserció dels convictes. L’autor aconsegueix que ens sentim sacsejats pel relat d’uns personatges amb els quals no empatitzem, i tampoc jutgem més enllà dels seus actes. Una novel·la de qualitat que interpel·la la nostra ètica, sense cap estètica, i ens convida a aprofundir en els racons obscurs de la psique humana.

 

Violeta T. S.

 

Títol: Persecució
Autor: Toni Sala Isern
Editorial: L’Altra Editorial
Pàgines: 344
Data de publicació: febrer 2019

 

2 Comentarios
  • AngiTri
    Publicado a las 11:09h, 13 marzo

    Bona ressenya!

  • Violeta T. S.
    Publicado a las 17:14h, 13 marzo

    Gràcies, maca!