Mossos d’Esquadra. Els casos de ficció – VV.AA

mossos d'esquadra, els casos de ficcióAmb l’excusa de la commemoració dels 300 anys d’història, el cos dels Mossos d’Esquadra de la mà d’Editorial Alrevés, ens presenten ‘Mossos d’Esquadra. Els casos de ficció’, una antologia de relats amb un rerefons negre, molt negre de la societat en què vivim.

En la presentació que es pot llegir a la contraportada, ja ens expliquen que es tracta d’un exercici de divulgació. D’una manera pedagògica, senzilla, entretinguda i propera, els diversos escriptors-mossos que col·laboren en el contingut, exposen de manera brillant els casos.

14 històries basades en fets reals, tracten temes de delinqüència quotidiana com furts, robatoris amb violència, assetjament escolar, ciberassetjament, violència de gènere…, fins a violacions en grup. Tots els casos es desenvolupen en un escenari fictici creat per al lector, perquè ens sigui més fàcil situar-nos i que aconsegueix familiaritzar-nos amb l’entorn, un poble, Veciana, un institut , l’IES Paco Camarasa i uns personatges que en acabar, trobarem a faltar.

Un català ric, harmoniós, agradable al lector, gens feixuc ni empal·lagós, és el toc final per a fer d’aquest llibre sense pretensions, un manuscrit d’obligada lectura per al nostre jovent.

Utilitzant la tècnica ancestral del conte i la faula, s’intenta educar al lector i instruir-lo en la prevenció i la seguretat ciutadana.

Es repeteix al llarg de totes les històries el «podria ser el teu veí», però sense paranoia ni exageracions, amb la normalitat del món divers en què vivim i en el que cal estar alerta a certs indicatius.

‘Mossos d’Esquadra. Els casos de ficció’ es pot definir com una lectura lleugera, que cuida els detalls: llenguatge, escenaris, personatges, trames… inclús el número de paraules per relat sembla que no han estat triades a l’atzar. Com a particularitat, no oblidaré esmentar que l’agressivitat o impressionabilitat dels casos, va in crescendo i d’aquesta manera, ens prepara per l’últim capítol, una història dura i desagradable.

En resum, cal felicitar als responsables d’aquest recull perquè sens dubte no deixarà indiferent a qui se’l llegeixi. Totalment recomanable com a regal educatiu.

 

Mona Roca

Títol: Mossos d’Esquadra: els casos de ficció
Autors: VV.AA
Editorial: Editorial Alrevés
Pàgines: 272
Data de publicació: gener 2019

No hay comentarios

Sorry, the comment form is closed at this time.