Memòria Mortal – Montse Sanjuan

Memòria mortal

‘MEMÒRIA MORTAL’ és la tercera entrega de l’Anna Grimm, la sergent més famosa del Cos de Mossos d’Esquadra, que torna després de les anteriors novel·les de ‘La sergent Anna Grimm’ i ‘El misteri del bressol buit’. La Montse Sanjuan (Lleida, 1956) ens convida a les terres de Ponent per formar part de l’equip de la sergent i col·laborar en la resolució de dues investigacions que es duran a terme al mateix temps i que tenen reminiscències del passat.

TOT EL QUE VAM PERDRE

La família Boronat, una de les més importants i riques de Lleida, ha estat assassinada a casa seva, excepte l’Arlet, la filla que viu a Madrid. Les morts coincideixen amb la recent inauguració d’una exposició de joies antigues de valor incalculable, pertanyents a la família Boronat i que han heretat de generació en generació. Una herència que data de l’inici de la guerra, l’any 1939 fins a la postguerra, i que ens recordarà les penúries, misèries i fins i tot l’exili, solució que molts van haver d’adoptar a la recerca d’un futur més esperançador lluny del nostre pais.

“Però la guerra, com a tants d’altres, els va trencar la vida. El pare havia mort i els seus plans s’havien esquinçat. A Barcelona, aquell mes de gener de 1939 l’Arnau va decidir fugir. Acompanyar la mare a un destí atzarós i de ben segur, precari. El camió els passaria a recollir a les quatre del matí. Havia trobat lloc per a ells dos en un vehicle que els duria al sud de França, i des d’allí potser podrien embarcar-se fins a Mèxic on tenien coneixences que els podrien acollir. Millor això que agonitzar sota les runes de qualsevol edifici”.

La mort dels joiers serà la investigació principal que l’Anna i el seu grup de la Unitat Territorial d’Investigació de Ponent, hauran de dur a terme. Esbrinar si la venjança, l’enveja i la cobdícia hi tenen quelcom a veure, serà un nou repte que posarà a prova la professionalitat, l’eficàcia i l’eficència del seu equip.

FANTASMES DEL PASSAT

En plena ebullició pública del cas dels joiers, l’Anna serà requerida pel Pau Caralt, agent del seu equip, per tal d’ajudar-lo a reobrir un cas familiar que avui en dia encara el té obsessionat i que no ha estat capaç de superar. La mort del Genís, el seu germà petit que va ser trobat sense vida després d’haver desaparegut en una fira, l’any 1988. Mai es va esbrinar qui va ser l’autor dels fets, qui va maltractar i abusar d’en “dolcet”

“Mort, sol, espantat i mort de fred ho estava des de feia tres dies, quan el vam trobar a la sèquia on algun desgraciat l’havia abandonat després de fer-li tant de mal com va poder”.

Ambdós casos seran investigats en paral·lel per la sergent, la qual haurà de retrocedir al passat per desxifrar els diversos trencaclosques que s’anirà trobant a mida que vagi avançant en les investigacions.

Ens endinsarem a les entranyes de la ciutat de Lleida, la capital de Ponent, on gaudirem de monuments tant emblemàtics com la Seu Vella i a on succeirà gran part de les trames, juntament amb les ciutats de Barcelona i Castell de Noguera.

La Montse Sanjuan ens fa entrega d’una novel·la en la que utilitza un llenguatge molt planer i sense tecnicismes que ens permet avançar en la nostra lectura amb una gran rapidesa. La brevetat dels capítols emfatitza la seva lleugeresa i  dona un gran ritme a la novel·la. Està narrada en tercera persona, exceptuant diversos capítols en els que parla la mare del Genís que ho fa en primera persona. La veu de la mare aconsegueix que a un servidor se li posi la pell de gallina i li desperti certs sentiments que diuen que només són capaços de sentir aquelles persones que tenen descendència.

L’ANNA

A ‘Memòria Mortal’, he descobert a una sergent amb molta personalitat, freda, estricte, molt reflexiva i a la que li agrada massa els ‘face to face’ amb les persones que interroga per veure com gesticulen, reaccionen i es comporten amb les seves preguntes.

Ha estat la meva primera experiència amb l’Anna Grimm i sens dubte, no en serà la última, ja que m’agradaria llegir les dues entregues anteriors. No perquè sigui necessari, ja que són independents i autoconclusives, però si per veure l’evolució de la nostra protagonista i de certs membres del seu equip, especialment el caporal Magrinyà.

Al llarg de tota la novel·la, en Magrinyà només fa que posar pals a les rodes al voltant de les propostes i vies d’investigació que proposa l’Anna, intentant imposar el seu criteri, motiu pel qual m’agradaria esbrinar el perquè del comportament tant feréstec cap a ella.

Ha estat un plaer coneixe’t Anna, espero saber de tu ben aviat!

 

Ricard Pascual

Títol: Memòria Mortal
Autora: Montse Sanjuan
Editorial: Pagès editors
Pàgines: 284
Data de publicació: febrer 2018

No hay comentarios

Sorry, the comment form is closed at this time.