Mai més – Susana Hernández

Mai més

Susana Hernández (Barcelona) ha estudiat imatge i so, integració social, psicologia i investigació privada. Amb aquest perfil tant interessant ens endinsem a la seva segona novel·la escrita en català. ‘Mai més’ és una història que succeeix durant una setmana als barris marginals de Barcelona, llocs on resideixen minories que pateixen la discriminació diàriament i sobreviuen com poden entre delinqüents.

UNA HISTÒRIA MOLT NEGRA

Aquí ja no hi tenen cabuda els detectius o inspectors de policia. Es troben molt allunyats d’aquesta realitat en la qual preval la llei del carrer, del més fort o dels peixets arraconats pels taurons. Es tracta d’un relat destinat a la denúncia social, amb uns personatges que trepitgen l’asfalt podrit d’una Barcelona de postal.

Els prejudicis, la pobresa i la insolidaritat fan molt mal. Al passar per alt les injustícies estem creant una ciutat trencada i violenta. I la violència no cal que sigui física, si bé hi ha prou amb donar l’esquena. Els protagonistes d’aquesta història són molt joves, però s’aixequen cada dia amb menys ganes de lluitar perquè saben que, al cap i a la fi, es troben al desert.

ELS NARCOPISOS DE BARCELONA

Tot i ser un relat omnipresent en el qual es prioritza el món interior i l’entorn on viuen els quatre personatges principals d’aquesta novel·la, els narcopisos actuen com a eix de la trama. A Barcelona se’n parla molt del Raval i les Rambles i poc de la Mina o dels barris del Besós i el Maresme. Zones on els narcopisos són un problema palpable que no es soluciona, tenint en compte que segons les últimes dades públiques, als carrers de la Mina es retiren més de 30.000 xeringues a l’any.

A QUATRE BANDES

La narració de la Susana es serveix d’un estil trepidant. Inicia el relat quasi al final del mateix, avança i torna enrere, jugant amb els temps per a que en cap moment perdem l’interès. Els capítols es divideixen per dies de la setmana i en cadascun es mostra els diferents punts de vista dels personatges.

Poc a poc coneixem al Biel, la Rosa, el Musta i la Laila. Les seves vides s’entrecreuen perquè tots viuen dins de la mateixa bombolla, un espai on els murs són intangibles i on no cal utilitzar una corretja per a evitar una escapada sobtada. Tots tenen una raó per a patir, però lluiten esmorteint l’impacte del seu destí. 

UNA AUTORA QUE PROMET

‘Mai més’ és el segon llibre escrit en català per l’autora, però en total, de novel·les ja en porta nou. Amb ‘La casa roja’ va rebre el premi Ciutat de Sant Adrià 2005, amb ‘Cuentas pendientes’ va guanyar el premi a la millor novel·la negra de Cubelles Noir 2016, ‘Males decisions’ va rebre el premi de Cubelles Noir 2018, ‘Los miércoles salvajes’ va ser finalista de Salamanca Negra 2019, i un llarg etcètera… 

No és d’estranyar que vulguem conèixer de més a prop a l’autora. El passat dijous vam assistir a la presentació de ‘Mai més’ a la llibreria Obaga de Barcelona i ens va contestar a unes preguntes que serviran d’entremès per a l’entrevista que li farem el pròxim divendres a Calafell Ràdio. No deixeu de llegir a la Susana.

 

Roser Ribas

Títol: Mai més
Autora: Susana Hernández
Editorial: Crims.cat
Pàgines: 186
Data de publicació: gener 2020

No hay comentarios

Sorry, the comment form is closed at this time.