L’últim defensa – Jordi Agut

Amb ‘L’últim defensa’, en Jordi Agut (Valls de Torroella, 1975), periodista esportiu i gran coneixedor del món de l’esport rei, el futbol, ens proposa un partit on els crims comesos ens traslladaran d’un pais a un altre arreu d’Europa i on la pilota haurà d’arribar al fons de la xarxa de la porteria contraria, sense que ningú en resulti malparat.

Abril de l’any 2016, en pocs mesos s’organitzarà l’Eurocopa de França, un dels esdeveniments esportius més importants del món. En George Mitchell, un agent britànic del MI6, es traslladat a la seu central de l’INTERPOL a Lió (França), després d’haver estat involucrat en un afer a Londres amb una organització criminal dedicada a les apostes il·legals. A França, tant en George com la seva dona, busquen pau i tranquil·litat pel seu fill, qui encara pateix les seqüeles del segrest del qual en va ser protagonista. Però el destí és capritxós, i en George haurà de fer front als records de vells fantasmes del passat i jugar el partit de la seva vida.

L’aparició d’un rodamón mort a Zagreb (Croàcia), al costat de l’estadi Maksimir, amb un ganivet clavat al pit, i amb una fotografia a la butxaca dels pantalons d’en Johan Cruyff en un partit entre les seleccions nacionals de Txecoslovàquia i Holanda de l’Eurocopa del 76, serà l’inici d’una sèrie d’assassinats i morts a diferents estadis europeus, tots ells amb un nexe en comú: el campionat europeu de seleccions nacionals de futbol.

En George i tot el seu equip de l’INTERPOL, hauran de demostrar les seves qualitats com a «cracks» de la policia i esbrinar la relació entre les diferents pistes que els assassins els deixen als escenaris dels crims. Un correu electrònic els donarà l’avís abans d’una nova mort. Onze atemptats en total, onze morts si no aconsegueixen evitar-ho. Onze és el nombre de jugadors que composen la formació inicial d’un equip de futbol.

El porter inicia el contraatac, xuta la pilota cap al mig del camp, el mig centre de l’equip la rep amb el pit, la baixa al peu, regateja al contrari, la passa a l’extrem dret, aquest encara al seu defensor, sotana i passada en profunditat al seu lateral que puja com un coet per la banda i centra la pilota al punt de penal, on el davanter l’engalta i …GOOOL…NO!, un jugador de l’equip contrari l’ha tret just de la línia de gol…és l’últim defensa!”.

‘L’últim defensa’ està estructurat en diferents capítols que simulen la celebració d’un partit de futbol, amb pròrroga i penals inclosos, per tant, es tracta d’una eliminatòria a vida o mort. En Jordi utilitza una narrativa esportiva molt senzilla i lleugera que aconsegueix una lectura àgil i fàcil, especialment per aquells que són verges en termes futbolístics. L’autor entrellaça de forma magistral la trama principal amb trames secundàries relacionades amb l’amor, recels i ambicions professionals, incloent alguna pinzellada d’humor negre anglés, protagonitzades per en Joshua, un autèntic malalt del futbol que ajudarà a en George amb els seus coneixements futbolístics.

En Jordi Agut, gran coneixedor també del «clavegueram« del futbol i de tot el que l’envolta, ens farà cinc cèntims de la gran quantitat de diners, interessos ocults i organitzacions de tot tipus que s’aprofiten de l’esport amb més seguidors a Europa. Una aposta molt arriscada, lluny dels cànons habituals de la novel·la negra i, que al meu modest parer, és molt encertada, original i digne d’admirar.

Quan em vaig assabentar de la publicació d’aquesta novel·la que tractava de crims relacionats amb partits de futbol, no m’ho vaig pensar dues vegades i vaig fer mans i mànigues per aconseguir-la.

Serà en George Mitchell capaç de guanyar el partit més important de la seva vida? Aconseguirà alçar el trofeu de campió o s’haurà de conformar amb la medalla d’argent, una recompensa que cap jugador llueix amb orgull després d’una final?

Passi el que passi, l’important no és guanyar, sinó participar.

 

Ricard Pascual

Títol: L’últim defensa
Autor: Jordi Agut
Editorial: Pagès Editors
Pàgines: 404
Data de publicació: maig 2018

No hay comentarios

Sorry, the comment form is closed at this time.