L’ull de l’escarabat – Anna Carreras i Aubets

l'ull de l'escarabat

Aire fresc dins de la literatura criminal catalana. Això és el que ens ofereix l’autora Anna Carreras i Aubets (Barcelona, 1977) amb la seva novel·la ‘L’ull de l’escarabat’. Una senzilla pregunta, amb una complicada resposta, ens vindrà al cap amb aquesta interessant lectura: en quin punt l’amor es converteix en obsessió?

T’atreveixes a intentar descobrir-ho?

LA MALDESTRA MARIA I L’AMFIBI SALVA

Estem davant d’una història d’amistat (o potser alguna cosa més) entre la Maria, una crítica d’art, i en Salva, un pintor que s’autodenomina com «amfibi». La Maria tracta d’ajudar en Salva en l’elaboració d’un nou quadre. Aquesta relació professional acabarà decantant-se cap a un altre tipus de relació: amor o obsessió?

Sembla que la Maria comença a veure en Salva d’una manera que podríem definir quasi com a malaltissa i obsessiva. Val a dir també en favor de la nostra protagonista que la manera de ser d’en Salva tampoc l’ajuda per tal d’aclarir-se les idees. En Salva és un seductor que sap molt bé com jugar les seves cartes, dominador de l’art de l’engany.

Tenim a la Maria com a protagonista de la història, narrada en tercera persona. La seva manera de ser, maldestra i amb molts tocs d’humor (és d’aquelles persones que tenen una capacitat innata per ficar la pota sense donar-se’n compte), farà que el lector empatitzi amb ella aviat i molt fàcilment. Pobre Maria!

L’ULL DE L’ESCARABAT, UN TREPIDANT THRILLER PSICOLÒGIC

L’autora ens ofereix una narrativa fresca, original i molt diferent a les lectures a les que estem acostumats. Utilitza un llenguatge interessant, ple d’ironia, i fosc per tal de ficar-nos dins del cap de la Maria i fer-nos partícips de la seva imaginació irracional i dels seus dubtes.

Tota la trama transcorre en un mateix espai, al centre cultural on treballa en Salva, i en una sola nit. Gràcies als flashbacks què ens aniran narrant l’autora, veurem com funciona el cervell de la Maria i com evoluciona la seva relació amb en Salva.  La trama principal tindrà lloc al centre cultural, on la Maria quedarà atrapada durant tota una nit sencera degut a un desafortunat incident. Allà dins, veurem i viurem les peripècies de la pobre dona, dignes de les millors sèries d’humor. Quantes coses et poden arribar a passar en un període tant curt de temps!

La lectura avança fàcilment, sense entrebancs i mantenint sempre l’interès del lector. Mai sabrem ni intuirem quines seran les properes passes que donarà la nostra protagonista, així que estarem atents i a l’expectativa durant tota la lectura.

Com a lector, si et decantes per donar-li una oportunitat a aquesta lectura (cosa que et recomano), has de deixar la teva ment oberta per tal que l’estil de l’Anna t’atrapi des del primer moment. Silenci, obre els ulls, la ment, llegeix, deixa’t envoltar i gaudeix!

Una novel·la difícil de catalogar, però digna de les millors, sota el meu humil punt de vista, dins de la literatura catalana.

Jose Núñez

Títol: L’ull de l’escarabat
Autora: Anna Carreras i Aubets
Editorial: Llibres del delicte
Pàgines: 170
Data de publicació: març 2019

No hay comentarios

Sorry, the comment form is closed at this time.