Línia de quatre – Jordi Agut

línia de quatre

‘Línia de quatre’ és la continuació de la història iniciada per Jordi Agut (Valls de Torroella, 1975) amb la seva anterior novel·la ‘L’últim defensa’, la qual tracta sobre uns atemptats en esdeveniments esportius, previs a la celebració del campionat europeu de seleccions de futbol (conegut com l’Eurocopa) a França l’any 2016, i que posava en perill la celebració d’aquesta festa de l’esport.

En aquesta ocasió, ‘Línia de quatre’ ens traslladarà a Rússia, país que organitzarà i acollirà el campionat mundial de seleccions de futbol 2018.

George Mitchell

En George Mitchell, agent dels serveis d’intel·ligència britànics M16, està d’excedència, fora de servei i traumatitzat pels fets que van succeir a França. Separat de la seva dona i els seus fills —en assabentar-se ella d’un afer de caire sexual amb una companya del seu grup de treball durant les investigacions dutes a terme dos anys abans— en George va donant tombs per la vida sense cap rumb fixe i es recolza en el seu gran amic i company de feina Joshua, un friki del futbol i alhora una de les peces claus en el seu equip de treball, i decisiu en la resolució dels trenca-closques que se’ls van plantejar en les investigacions policials de l’any 2016.

“Caparra, punxades a les temples, rodament de cap i arcades quan l’aixecava més de 45 graus. Quin fàstic, haver acabat d’aquella manera! Però que n’esperava? Allò era tocar fons”.

FIFA

L’assassinat del candidat a la presidència de la FIFA, Roger Fredriksson, durant el congrés que es celebrava al Palau Estatal del Kremlin a Moscou, dies abans de l’inici del Mundial de futbol 2018, obligarà a en George a reincorporar-se al servei. La visió a les instal·lacions russes de la Christa Vandermissen —una de les terroristes que se li va escapar a en George anys enrere— durant l’assassinat del candidat a la presidència de la FIFA, farà que l’agent del M16 recordi vells fantasmes del passat.

Gràcies a la seva gran actuació prèvia a l’Eurocopa del 2016, tots els serveis d’intel·ligència reclamen la seva presència per tal d’esclarir-ne el motiu i investigar l’autoria de la mort del que havia de ser el futur president de la FIFA, ja que tenen indicis que pugui tenir relació amb l’organització criminal que ja va actuar en el passat i que en George i el seu grup van aconseguir desmantellar-la parcialment. Ningú millor que l’agent britànic per fer-se càrrec del cas.

Línia de quatre

En George i part de l’equip que va treballar conjuntament amb ell a França, es traslladaran a Moscou per col·laborar colze a colze amb l’FBI, l’INTERPOL i l’FSB rus. Totes les agències d’intel·ligència estan pendents d’aquest cas. Masses interessos econòmics i polítics hi ha pel mig. La informació és or, diners i poder.

Quatre seran els candidats que, poques hores després de la mort d’en Roger Fredriksson, i de manera sobtada, es postularan com a futurs presidents, tres homes i una dona. Tots ells de diferents nacionalitats, interessos oposats i amb un gran nombre de federacions al seu darrera desitjant que en siguin vencedors. Quatre candidats per esbrinar quines són les seves proposicions, una línia de quatre sospitosos.

Corrupció al món del futbol

Com ja va deixar palès en Jordi Agut en la seva anterior novel·la, el món del futbol és un caramel molt llaminer a nivell econòmic i polític. Contractes de televisió, comissions obtingudes gràcies als traspassos astronòmics d’alguns jugadors, beneficis econòmics en ciutats que organitzen els esdeveniments esportius, apostes legals i il·legals…tot un entramat obscur i corrupte que persegueix a l’esport rei i tot el que l’envolta des de fa un grapat d’anys.

En Jordi en torna a fer de les seves. És capaç de crear una novel·la negra ambientada en el món esportiu, on precisament del que menys escriu és sobre l’esport. Breus referències al principi de cada capítol —a mode de diari personal— a totes les «Copes del Món» que s’han jugat fins al dia d’avui i que serveixen per conèixer el passat i el present d’un dels protagonistes, i poc més. El llibre està estructurat com si es tractés de la fase final d’un mundial, passant per la fase de grups i posteriors eliminatòries fins arribar a la final i entrega de trofeus. En Jordi és fidel a l’estil que ja va emprar en la primera part de la historia amb ‘L’últim defensa’.

Segones parts mai són bones ?

Una sorprenent segona part on queden reflectits el grans coneixements que el seu autor té respecte a la corrupció existent dintre del gran organisme mundial responsable del futbol. Una novel·la apte per a tots els públics, amants i apassionats de l’esport rei i dels que no ho són tant.

Precisament, pocs dies abans de finalitzar aquesta ressenya, en Jordi Agut va ser nominat al premi ‘Panenka’ de l’any  2020 com a millor novel·la esportiva, sense aconseguir guanyar el guardó.

¿Qui diu que les segones parts no són bones? Amb ‘Línia de quatre’ es trenca aquest tòpic típic.

 

Ricard Pascual

Títol: Línia de quatre
Autor: Jordi Agut Parres
Editorial: Pagès Editors
Pàgines: 411
Data de publicació: octubre de 2019

No hay comentarios

Sorry, the comment form is closed at this time.