L’home de Déu – Mireia Vancells

L'home de deuL’home de Déu, publicada l’any 2017, és la quarta novel·la de Mireia Vancells, escriptora catalana nascuda a Terrassa a l’any 1964. Ha guanyat el XXXIV Premi de narrativa Ribera d’Ebre gràcies a aquesta novel·la.

En Marcial Ustrell és mort. Això no es cap spòiler ni res que se li assembli, aquesta història comença així, amb el nostre protagonista al “més enllà”. Mireia Vancells ens explicarà perquè en Marcial Ustrell és mort. Aquest és el fil de la història.

Ens situem a la Barcelona de 1957. L’arquebisbe d’aquesta ciutat, en Gregorio Modrego (amb el “Don” al davant) decideix enviar a en Marcial Ustrell, un jove seminarista, a realitzar un inventari per una vintena de parròquies de les terres de la Catalunya interior. En aquelles terres haurà de passar tot l’estiu i com a recompensa, l’arquebisbe li promet que li oferirà una beca perquè continuï estudiant a Roma. 

Aquestes parròquies canviaran de diòcesi, per decisió del vaticà, i Don Gregorio vol saber quins són els objectes (sobretot els de valor) que hi ha en aquestes parròquies. El jove Marcial farà la seva maleta i, juntament amb la motocicleta amb sidecar del seu pare i una càmera Polaroid nova de trinca, anirà recorrent camins i pobles de la Catalunya interior inventariant figures de sants i tota mena d’objectes.

Al mateix temps, coneixerem la història d’una llarga família de dones bruixes que tenen noms de planta i grans habilitats remeieres. Sabrem el nom de la seva última descendent, la Malva. Veurem com aquesta llarga nissaga de dones bruixes va evolucionant al llarg del temps. 

En Marcial s’instal·la a Montcenalls, un petit poble ple de tota mena de supersticions. Allà coneixerà a la Malva, una jove que li neteja la casa mentrestant que ell està inventariant per aquells pobles. A Montcenalls, descobrirà una sèrie de secrets que, a poc a poc, aniran conduint al nostre protagonista a la desgràcia més absoluta (la mort).

Podríem dir que L’home de Déu pertany al gènere de terror, ja que hi apareixen bruixes i fins i tot el mateix dimoni és nomenat, però es pot llegir amb total tranquil·litat, ja que no ens morirem de por. La podríem qualificar com a sobrenatural.

L’autora ha fet uns personatges impecables. Són completament creïbles, carismàtics i plens de força. Cal destacar, a part del nostre gran Marcial Ustrell, la figura del mestre Benet de Mura. Encara que apareix en poques pàgines, té una força increïble. Aquesta força és gràcies al seu “fort” llenguatge. Un personatge que no deixarà indiferent a ningú. 

Mireia Vancells aconsegueix encaixar perfectament una història real, que podríem definir com a costumista, amb una història sobrenatural de bruixeria. Tenim entre mans una lectura molt sucosa, molt més del que pot semblar al principi. Gràcies al fet que sabem que el protagonista és mort des de l’inici, l’autora aconsegueix captar tota l’atenció del lector des del primer moment. És impactant saber just a la primera pàgina que el protagonista acaba morint i aquest fet atrapa al lector immediatament. 

Ha sigut un veritable plaer haver llegit aquest gran llibre, una joia, com les figures de sants que ha fabricat el mestre Benet de Mura. Gran encert de Cossetània Edicions haver decidit apostar per aquesta sorprenent escriptora. 

Jose Núñez

Títol: L’home de déu
Autora: Mireia Vancells
Editorial: Cossetània edicions
Pàgines: 213
Data de publicació: Agost 2017

No hay comentarios

Sorry, the comment form is closed at this time.