L’hivern del coiot – Ferran Grau

l'hivern del coiot

Editorial Alrevés, a la seva col·lecció de novel·la negra en català, Crims.cat, dóna veu a nous escriptors i autors de la literatura catalana; en aquest cas l’editorial aposta per publicar un llibre de no-ficció, ‘L’hivern del coiot’, de Ferran Grau, periodista amb vocació d’escriptor nascut l’any 1982 a la ciutat de Lleida.

LA INSPIRACIÓ A PARTIR D’UN FET REAL

‘L’hivern del coiot’ es basa en un fet real que va tenir lloc a Lleida al 2004, però no és ben bé un true crime; Ferran Grau va viure de prop aquell fet i fusiona a la novel·la sentiments contraris i enquistats amb unes dades fidedignes del cas on es va trobar morta al maleter del seu cotxe la universitària Isabel Bascuñana, de vint-i-un anys.

UN CANTINFLAS MOLT PERILLÓS

Sota un bigoti inofensiu, Gilberto Antonio Chamba Jaranillo amaga la seva aparença real, un assassí en sèrie amb el sobrenom de «El Monstruo de Machala”

Una trucada als seus pares abans d’agafar el cotxe, un últim entrepà abans d’anar cap a casa, Isabel es dirigeix just després d’acabar les classes al pàrquing privat on té aparcat el seu vehicle, amb tan mala fortuna que el vigilant era Gilberto Antonio Chamba Jaranillo, que temps enrere va matar al seu país d’origen, Equador, vuit dones amb un patró molt similar, utilitzant una violència extrema, violava i estrangulava a les seves víctimes.

EL MONSTRE ESBORRA EL SEU PASSAT A L’EQUADOR I ES TRASLLADA A VIURE A LLEIDA

Gràcies a l’eliminació dels antecedents criminals per donar oportunitat als reclusos que haguessin complert les condemnes amb una llei que aleshores era vigent al reglament de la Policia Judicial de l’Equador , “El Monstruo de Machala” va entrar al nostre país amb un expedient immaculat.

Un reclús modèlic i exemplar, surt al carrer als només 8 anys complerts de la seva condemna de 16 anys per els vuit assassinats. Aprofitant l’Any Jubileu , l’Equador va aprovar una Llei secundada per l’església catòlica i es va beneficiar per sortir en la meitat de temps.

Malauradament gràcies a tot això un diable vestit d’àngel aterra a Espanya per començar una nova vida passant desapercebut entre nosaltres i ignorant el seu passat criminal.

EL PSICÒPATA NEIX O ES FA?

Les característiques principals d’un psicòpata és que és incapaç de tenir emocions, no tenen remordiments ni empatia. No obstant això, són perfectament conscients que obren d’una manera que la societat considera errònia i reprovable.  Dit això, els factors ambientals no són tan importants com els genètics.

“- I escolta’m, què és per a tu la psicopatia?

-Jo no ho sé, o crec que encara no ho sé del tot. No m’atreveixo a fer-ne una definició pròpia. No n’estic segur, però, segons els experts, psicopatia vol dir literalment malaltia mental. Encara que el que és evident és que no són bojos. Saben perfectament en quin món viuen. A nivell mèdic es podria dir que la psicopatia és la suma dels factors ambientals més els factors biològics. Per tant, un psicòpata és la interacció d’un cervell concret, o sigui, la genètica, i l’afegit d’una personalitat concreta, o sigui, l’educació rebuda.”

Experts en criminologia consideren que el 5% de la societat són persones tòxiques, perverses, cruels i disposades a fer el mal. I lo més  temible dels estudis es que tenen un alt percentatge estadístic de que ho tornin a fer.

Ferran Grau m’ha convençut amb aquest true crime emmascarat amb sentiments més profunds d’ell mateix a mode de conversa amb un narrador anònim, una manera original d’explicar una historia real sense que es faci molt pesada amb dades de la investigació i documentació dels fets.

I per acabar només em queda felicitar per l’encert amb aquest títol tan metafòric que li dóna sentit en acabar les seves pàgines.

 

Eva Núñez

Títol: L’hivern del coiot
Autor: Ferran Grau
Editorial: Crims.cat
Pàgines: 256
Data de publicació: gener 2020

No hay comentarios

Sorry, the comment form is closed at this time.