La pacient silenciosa – Alex Michaelides

Alex Michaelides (Xipre, 1977), guionista de cinema de professió, irromp en el món del thriller psicològic amb ‘La pacient silenciosa’ i ho fa trepitjant fort, deixant una forta empremta de les seves dues especialitats: la literatura i la psicoteràpia.

I, per què aquesta dona no té parla?

L’Alicia Berenson no només perd el seu marit la nit en què li assesta cinc trets. Des d’aquell moment, també perd la parla i la seva capacitat per comunicar-se amb el seu entorn. Després de l’homicidi ingressa a The Grove, un centre psiquiàtric a punt de tancar les seves portes, on romandrà tancada i en silenci durant sis anys. Però la història de ‘La pacient silenciosa’ crida l’atenció a l’ambiciós terapeuta Theo Faber, que es marca com a objectiu, malgrat tots els contratemps, a fer parlar l’Alicia. Si ho aconsegueix, estarà disposat a escoltar-la i afrontar tot el que hi té a dir?

«Si els seus llavis estan segellats, parla amb les puntes dels dits» – Sigmund Freud

Darrera de la seva senzilla narració i d’una trama frenètica, s’amaga un thriller psicològic trepidant que ens obliga a passar les pàgines sense treva ni descans. Necessitem saber des de l’inici de ‘La pacient silenciosa’ què li ha passat a l’Alicia Berenson, què la va motivar a matar i per què guarda tant de silenci. 

Si he d’esmentar un dels aspectes que més m’ha captivat (i desconcertat) de l’obra d’Alex Michaelides és que, a mesura que avança la lectura, l’autor ofereix moltes peces que, aparentment, no encaixen entre elles, segurament perquè la majoria de la informació ens arriba a través de la veu narrativa de Theo Faber, el psicoterapeuta de l’Alicia, i a mesura que ens deixa llegir les pàgines del diari que escriu d’amagades la seva pacient, anem coneixent-la més d’aprop i encaixant totes les peces, fent que el final sigui xocant.

La portada de ‘La pacient silenciosa’ ve definida amb la frase “El thriller perfecte”. No puc atrevir-me a reafirmar-ho, però de ben segur que la recomano profundament, perquè no només du a terme una de les principals missions de la lectura, que és entretenir, sinó que és un clar exemple d’obra amb què aprenem a empatitzar una mica més i a no quedar-nos amb les primeres impressions.

Gemma Fernàndez 

Títol original: The Silent Patient
Títol: La pacient silenciosa
Autor: Alex Michaelides
Traducció: Anna Puente i Llucià
Editorial: Amsterdam – Ara Llibres
Pàgines: 397
Data de publicació: setembre 2019

 

1 Comment
  • Paco Atero
    Publicado a las 08:26h, 03 octubre

    Molt bona recomanació Gemma, l’aspecte psicològic es molt interessant. L’habilitat del autor ha de ser molt influent a la novel·la. Una abraçada premianenca.