La memòria de la Vall Fosca – Carles Mentuy

la memoria de la vall foscaCarles Mentuy (Balaguer, 1980) ens porta a un lloc que el tenim a tocar, aquí a Catalunya, amb ‘La memòria de la Vall Fosca’, un llibre en el qual veurem com dos clans mafiosos rivals de tota la vida intenten aconseguir el control del tràfic de drogues en aquest petit racó del nord de Catalunya. Porten durant molt de temps empaitant-se i lluitant uns amb els altres. Aquests dos clans són els Mairà i els Xurrac. Senyores i senyors el narcotràfic ha arribat als Pirineus, benvinguts a la Vall Fosca. 

No us espanteu ni tingueu por de visitar aquest meravellós paratge, tal com ens informa el mateix autor, la novel·la és completament fictícia, excepte les diferents localitzacions i paisatges d’aquesta zona del Pallars, que són ben reals.

Sense entrar en detalls, coneixerem a en Rique, el cap dels Xurrac i a en Marc, el cap dels Mairà. A partir d’aquests dos, si comencem a mirar cap a baix en la jerarquia de cada clan, veurem a un munt de personatges. Entre aquests cal destacar Lo Rei Blanc, una bona peça del clan Xurrac amb moltes ànsies de poder, que només pensa a ocupar el lloc que domina en Rique. A la banda rival tenim la Núria, la filla del Marc. També ronda per aquella zona en Gerard, un mosso d’esquadra de la Vall Fosca, que és també la parella de la Núria. Per altra banda, també sabrem d’en Serratosa, un altre mosso d’esquadra que abans feia servei a aquesta zona dels Pirineus però ara es troba destinat a Barcelona. En Serratosa sap molt bé tot el que es cou allà dalt. 

Durant els primers capítols i després de passar per la ciutat de Bali (si, fins a la capital d’Indonèsia ha arribat l’ombra dels clans de la Vall Fosca, ja ho veureu), un robatori d’uns quadres ha tingut lloc a Londres i aquests tenen com a destí el port de Barcelona. Els mossos, amb en Serratosa al capdavant, reben una trucada i estaran a l’espera per detenir al responsable i recuperar els quadres al port de la ciutat comtal. L’autor del robatori és un important membre del clan Mairà, així que no és d’estranyar que els qui l’han delatat siguin els del clan contrari, els Xurrac. A partir d’aquest moment, tot començarà a agafar empenta i l’acció trepidant es farà amb el timó de la novel·la. Veurem la presó Model quan encara hi havien presos i viurem una gran persecució per la ciutat de Barcelona, entre altres escenaris com les muntanyes de la Vall Fosca durant la negra nit.

‘La memòria de la Vall Fosca’ és una novel·la coral, en què hi conflueixen diferents històries que afecten els personatges nomenats anteriorment i a uns altres, que també tenen la seva importància en la trama. Cada capítol porta com a títol el nom de qui el protagonitza. Cadascun d’ells es van relacionant entre si, fins a arribar al gran final que ens ofereix l’autor. No patiu si al principi ús emboliqueu una mica, aneu a poc a poc i gaudiu de cada pàgina, de cada línia, de cada paraula.

Carles Mentuy ha sabut reinventar la història de les màfies i el narcotràfic i l’ha portat a tocar nostre. Una història que impacta tant pel lloc on és narrada com pels fets que hi ocorren. Cal destacar l’ambientació de la Vall Fosca, un lloc que l’autor ha omplert de tenebrositat, foscor i misteri, una zona que transmet por i angoixa al lector.

No estem solament davant d’una novel·la on l’únic protagonista és la droga i la màfia. Diferents històries d’amor, de venjança, d’enveges i de traïcions portaran el pes de tota la trama, tot ben filat.

Aquesta és la segona novel·la ambientada a la Vall Fosca, ‘La venjança de la Vall Fosca’ és la seva predecessora. No hi ha cap problema si no s’ha llegit abans aquesta, ja que l’autor ens explica perfectament cada personatge, amb pinzellades del passat d’algun d’ells.

Llibres del delicte ha tornat a apostar per un autor poc conegut i hi ha encertat de ple. Tant de bo puguem seguir aquesta història dels dos clans que dominen la Vall Fosca. Llarga vida als Mairà i als Xurrac.

I tu, de quin clan ets?

 

José Núñez

Títol: La memòria de la Vall Fosca
Autor: Carles Mentuy
Editorial: Llibres del Delicte
Pàgines: 185
Data de publicació: març 2019 

 

No hay comentarios

Sorry, the comment form is closed at this time.