La barrera – Jordi de Manuel

la barrera

Jordi de Manuel (Barcelona, 1962) recupera dos dels seus personatges de la saga de l’inspector Marc Sergiot amb la seva nova obra ‘La barrera’, un thriller emocionant on el crim s’observa des de tres perspectives ben diferents.

“Entre mitjanit i les dues de la matinada la barrera es va apujar i baixar més de quaranta vegades”

‘La barrera’ de seguretat del Port Fòrum i Gaspar Garín tenen un vincle ben especial. És el lloc de feina que ocupa arran de la mort del seu pare, que hi havia treballat fidelment fins als seus últims dies. Tot i ser una feina poc agraïda i avorrida, ja li va bé, perquè no ha de fer res més que apujar la barrera o baixar-la en torn de nit. Quan mai no passa res. A més a més, ‘La barrera’ és el que l’obliga a sortir d’una casa plena d’odi i de retrets. Els darrers moviments, frenètics i sospitosos, que tenen lloc els últims dies en el Port Fòrum de Barcelona fan que el protagonista se centri més en les entrades i sortides d’un cotxe en especial.

El que ignora per complet és que la policia ja va darrere d’un cas sobre el qual tenen molt poca informació i que és extremadament perillós.

Evelyn Machado, una noia hondurenya que va marxar del seu país natal fugint dels maltractes del seu progenitor, n’és una de les víctimes. Però la dissort la persegueix fins aquí, fent-la víctima de nou d’uns criminals relacionats amb un dels negocis i mercats més horripilants i desconeguts a dia d’avui.

Una novel·la tan breu com fosca

‘La barrera’ de de Manuel és breu, però molt punyent i molt directa. Fins aquí potser podem dir que no aporta res de nou. Però decididament he d’elogiar l’acompliment de les bases del gènere: no hi ha lloc per vacuïtats ni futilieses; els personatges més dèbils, els més exposats a perdre-ho tot, els més marginals són les víctimes d’un sistema que els exclou i d’una societat que ni els veu. I, com no, tot això situat en un ambient fosc i corrupte.

D’altra banda, no puc passar per alt el realisme amb què de Manuel caracteritza els seus personatges. Però sobretot m’ha captivat el que, per a mi, és el protagonista absolut de ‘La barrera’: Gaspar Garín. Un noi que viu constantment repudiat sota el sostre de la seva mare. Un noi que ha de continuar veient les cares dels qui tant s’havien rigut durant l’institut, i que per acabar-ho d’adobar li falta la figura del seu pare.

Per això trobo necessari incidir sobre un element que he trobat tan simbòlic: ‘La barrera’ que sovint acarícia quan pensa en com hagués reaccionat el seu pare davant de determinades situacions, la que toca amb especial tendresa quan pensa en ell. La que el lliga a ell. Depèn de nosaltres ara decidir si volem saber què passa més enllà de ‘La barrera’.

 

Gemma Fernàndez Parera

Títol: La barrera
Autor: Jordi de Manuel
Editorial: Crims.cat – Editorial Alrevés
Pàgines: 184
Data de la publicació: gener del 2019

No hay comentarios

Sorry, the comment form is closed at this time.