Et diran que és l’atzar – Núria Queraltó

et diran que es l'atzarNúria Queraltó (Barcelona, 1964) en la seva primera novel·la ‘Et diran que és l’atzar’, ens endinsarà en una història terrible on veurem els racons més foscos de la ment humana.

LES APARENCES ENGANYEN

L’Àngel, un infermer molt volgut i amable d’un poble sense nom de Catalunya, ha perdut a la seva mare recentment. Ell sempre ha estat influenciat per ella: “aquesta chicota no et convé”, “aquella es una pècora”, “et convé una dona que valori el caliu familiar”, etc. Ara, es sent lliure i vol portar a terme un pla terrorífic: segrestar a una noia joveneta i verge per tal de crear un nou origen per la humanitat. Vol fer una nova ‘Lucy’, nom que va rebre el primer homínid que es va trobar més semblant a nosaltres. La seva víctima serà la Marta, una jove que està a punt de complir 15 anys.

Influenciat i obsessionat per una pel·lícula manga anomenada Elfen Lied, farà tot el possible per a què el seu somni es faci realitat. Aquest manga està ple de violència i serà el ‘click’ que farà que la ment de l’Àngel s’allunyi de la realitat.

L’autora ens introduirà dins del cervell de l’infermer i veurem tots el passos que segueix per aconseguir el seu objectiu: des dels preparatius del segrest fins al moment de portar-lo a terme.

L’HOME ÉS LLIURE PERQUÈ ÉS DIGNE? O ÉS DIGNE PERQUÈ ÉS LLIURE?

La Núria ens parla d’un tema que sempre ha estat objecte de debat: la llibertat de l’ésser humà. Com s’assoleix la llibertat? Fins a on arriba la nostra llibertat? Les eleccions que fem a la vida les fem lliurement? O estem influenciats i creiem que som lliures? Com podem ser lliures si ens priven de llibertat?

Moltes d’aquestes preguntes aniran apareixent durant la lectura per tal de portar-nos a la reflexió. Gran part de la trama girarà entorn a aquesta qüestió.

LA MENT DE l’ÀNGEL I DE LA MARTA

Tot i què ‘Et diran que és l’atzar’ es un llibre molt curt (148 pàgines), veurem amb tot luxe de detalls l’evolució de les dues ments: la del segrestador, sense ni un grà d’empatia envers a la seva víctima i la de la segrestada, la Marta. És molt interessant l’evolució d’aquesta, on veurem què passa a la ment d’una persona durant el seu segrest.

Fins a on pot arribar la ment humana moguda per una sèrie d’obsessions? Què farà ella per sobreviure?

El segrestador sempre té l’opció de triar fer-ho o no. Però la víctima no. Per què?

ET DIRAN QUE ÉS L’ATZAR

La Núria ens ofereix un relat que, per desgràcia, s’assembla molt a la realitat. Els personatges estan molt ben construïts i podrien ser perfectament persones del nostre poble, del nostre barri.

Amb un llenguatge molt planer i sencill, l’autora aconsegueix endinsar-nos de cap a peus dins de la novel·la, que llegirem d’una sentada, sense interrupcions.

Gran aposta de l’editorial Pagès Editors per aquesta obra, un gran encert per la seva part.

Coneixeu la cançó ‘Lilium‘? Escolteu-la abans de llegir el llibre…

 

Jose Núñez

Títol: Et diran que és l’atzar
Autora: Núria Queraltó
Editorial: Pagès Editors
Pàgines: 152
Any de l’edició: setembre 2018

No hay comentarios

Sorry, the comment form is closed at this time.