Estira el fil, Ariadna! – Joan Carles Ventura

Estira el fil, Ariadna!

L’escriptor Joan Carles Ventura (Sueca, 1978), autor de Camins dubtosos i Em diuen Fletxa, va publicar l’abril passat Estira el fil, Ariadna!, una novel·la juvenil amb què va obtenir el 17è Premi de Narrativa Juvenil Ciutat de Torrent 2019, guardó que s’atorga per promocionar l’escriptura, l’ús i la promoció del valencià.

Urbex

Que tot allò prohibit i perillós sigui emocionant per qualsevol persona, ja sigui adolescent o adulta, és quelcom de base. Això és el que pensa l’Ariadna, o Ari pels amics, una noia de 16 anys ecologista i ferma defensora del medi ambient, a qui li agrada anar en bicicleta per la ciutat o el poble dels seus avis i escodrinyar edificis i habitatges abandonats o en ruïnes. És el que se’n diu ser una urbex. Per ella, encara que aquestes cases estiguin buides des de fa temps, tenen ànima. L’ànima de qui les ha habitat anteriorment. En les seves recerques, que grava per pujar-les després a Instagram i al seu canal de Youtube, sempre hi troba algun objecte que li permet reconstruir o imaginar la vida  d’aquells que havien viscut allà. Aquests objectes són els seus tresors. 

Un dia, mentre va per aquells camins, un tot terreny l’avança sense respectar la distància prudencial de seguretat. L’Ariadna es  posa feta una fera i més encara quan el copilot d’aquell trasto llença per la finestra, al mig de la natura, una llanda de refresc buida. Per això els vol seguir i veure on van… 

La joventut i les xarxes virtuals

Voldria dir que he après un munt de vocabulari juvenil relacionat amb les xarxes socials, Internet i el jovent, a més a més de gramàtica valenciana. Paraules com diggers, roofers, tagging o parkourers eren desconegudes per mi (l’edat no fa concessions). M’he fet un fart de riure amb les converses entre la jove guerrera Ari i els seus dos companys d’aventures, en Hasstag —de hashtag—, un grafiter urbà, i en Xus —de Jesús—, un noi una mica peculiar. 

En recomano la seva lectura perquè, no només m’ha fet riure, sinó que crec que és molt interessant i engrescadora pels joves, ja que amb un vocabulari molt proper a ells i amb unes il·lustracions que acompanyen els diferents capítols en què està dividida la novel·la, fa una crida social a ser conscients de la realitat que envolta la natura, de la contaminació, de la immigració  i de la poca capacitat que tenim, els adults també, de la importància de la naturalesa en la nostra vida i que, si no la cuidem com cal, sense ella no podrem sobreviure. 

Per tant, en les 168 pàgines que té l’obra, les denuncies socials son el quid de les aventures de l’Ari i els seus amics. Un bon punt de partida perquè la canalla comenci a analitzar la societat que els rodeja i puguin ser crítics amb ella. Alba R. Prieto

Títol: Estira el fil, Ariadna!
Autor: Joan Carles Ventura
Editorial: Tabarca
Pàgines: 168
Data de publicació: abril 2020

 

No hay comentarios

Sorry, the comment form is closed at this time.