Escapisme – Marc Moreno


escapisme
Marc Moreno (Barcelona, 1977) torna al panorama literari amb la seva nova novel·la ‘Escapisme’, un relat sòrdid i asfixiant en el qual veurem i viurem les peripècies del seu protagonista per tal de fugir del malson en el que està a punt de convertir-se la seva vida.

ESCAPISME PUR I DUR

La vida de l’Aitor és una merda, no té cap tipus d’aspiració ni motivació. Amb un germà que sempre que pot li fa la vida impossible, un pare que els va abandonar fa molts anys i uns amics que es dediquen a deambular per els baixos fons de La Verneda, barri on es desenvolupa tota la història. Però, dintre de tot lo dolent que envolta a l’Aitor, no li falta mai un plat per endrapar; no ha de treballar ni preocupar-se per res gràcies a la seva mare que manté a la família netejant cases.

Però tot es complica quan ella, la seva mare, pateix un accident laboral. Ha d’anar ràpidament a l’hospital per esbrinar en quin estat es troba. Serà morta? Què faré jo ara sense un duro al damunt? Com viuré? Què serà de mi si la mama es morta? Tota aquesta bateria de preguntes crivellaran la ment del nostre protagonista i farà que, un altre cop a la seva vida, no afronti la realitat i escapi d’allà a corre-cuita. No gosa traspassar la porta que el trauria de dubtes sobre l’estat d’ella.

Fa el que sempre fa, ni més ni menys, escapar. És el que se li dona millor a la vida, l’art de l’escapisme el domina a la perfecció. Això d’afrontar la realitat tal i com és no es lo seu.

L’Aitor, sense el paraigües de la seva mama, haurà de pensar què pot fer per tirar endavant ell sol a la vida. Encara no sap que les coses poden empitjorar molt més.

Espavila’t Aitor!

NOVEL·LA NEGRA CATALANA

Marc Moreno és un escriptor molt conegut dins de la literatura catalana, però aquest humil lector encara no havia llegit res d’ell, de la qual cosa m’empenedeixo però i hi posaré remei molt aviat.

En Marc és un mestre en narrar vides truncades per la mala sort degut als infortunis de la vida. Ell sap molt bé com profunditzar dins dels seus personatges per tal de poder treure’ls tot el suc possible. Temes com la exclusió social, les desestructures familiars i la delinqüència que pateixen alguns barris de les nostres ciutats, els domina a la perfecció i ho plasma en aquesta novel·la d’una manera magistral.

Amb ‘Escapisme’, l’autor ens ofereix una novel·la vibrant i asfixiant que ens tindrà amb un nus a l’estómac i el puny engarrotat durant tota la lectura. Un llibre que llegirem pràcticament d’una sentada gràcies als seus capítols curts i als grans diàlegs dels que en serem testimonis. Amb els pensaments delirants del nostre protagonista, les idees estrambòtiques i els diàlegs interns, ens anirem endinsant dins dels pensaments de l’Aitor i esbrinarem quins són els seus temors i perquè a arribat a ser qui és.

Els seus personatges estan carregats d’apatia, són d’aquells què quan te’ls trobes pel carrer gires la cara i mires cap a un altre lloc, evitant el contacte visual. Tot i això, ens faran gaudir de valent, fins i tot riure en algun moment. Passarem una gran estona envoltats d’aquests éssers al marge de la societat. La marginalitat ens acompanyarà i ens farà ombra durant tota la lectura.

UNA NOVEL·LA A TENIR MOLT EN COMPTE

L’any 2017,Marc Moreno va guanyar el VIII Premi Crims de Tinta amb la novel·la ‘Temps de rates’. Haurem de seguir amb deteniment el recorregut que pot tenir ‘Escapisme’, un llibre que donarà molt què parlar aquest 2020 i segur que sorprèn a més d’un.

Si vols començar l’any amb molt bon peu, no pots deixar passar aquesta gran novel·la negra. Personatges com en Bífar, en Fofo i el Conejo t’esperen amb ànsies i, potser, amb els punys en alt per fotre’t una pallissa.

 

Jose Núñez

Títol: Escapisme
Autor: Marc Moreno
Editorial: Més Llibres
Pàgines: 216
Data de publicació: gener 2020

No hay comentarios

Sorry, the comment form is closed at this time.