Els impostors – Pilar Romera

els impostors

‘Els impostors’, una història d’amor, amistat i traïcions situada en la Barcelona més obscura de la postguerra, escrita per la historiadora Pilar Romera (Riba-roja d’Ebre, 1968) i editada per Columna el setembre de 2019.

Tot comença amb l’arribada de l’Albert, germà de la Dora, a la temuda comissaria de Via Laietana, detingut per la Brigada PolíticoSocial per haver-hi col·laborat amb joves estudiants en imprimir pamflets contra el règim.

ELS PERDEDORS DE LA GUERRA

La germana del detingut és la Dora Colom, una dona que passa de la república, la llibertat i les nits interminables de la Criolla a abaixar el cap, posar-se mantellina i anar a missa diària.

Bonaventura Puig és el segon marit de la Dora i forma part de les moltes persones mobilitzades a la força per la neteja d’acadèmics, catedràtics, professors, investigadors i periodistes obligats a l’exili en el millor dels casos.

El triangle d’amor, amistat i traïció s’uneix amb l’aparició de Miquel Alberich, un refugiat republicà al camp de concentració d’Argelers (França) i primer amor de la Dora.

La visita secreta del dictador Franco a la capital comtal el maig de 1949 els torna a unir després de molts anys i un llarg malson per fer-nos veure com, en casos extrems, tots podem ser uns impostors.

POR I GANA

Piar Romera descriu a la perfecció l’època de la cartilla de racionament on la falta de proveïment a causa de la recent guerra civil va provocar l’aparició d’un mercat negre al marge de la llei. L’Estrapelo, el mercat il·legal, controlat paradoxalment per persones afins al règim era el recurs habitual per poder aconseguir alguns productes en aquella època.

A ‘Els impostors’ es respira l’ambient de postguerra, una postguerra sense esperança pels vençuts. L’esperança d’una invasió per part dels aliats desprès de vèncer al feixisme a la Segona Guerra Mundial queda molt lluny.

Amb una ambientació molt cuidada, podem conèixer com eren les nits al mític local La Criolla, on l’alcohol, les drogues, la prostitució i el transformisme unien tant a rics com a pobres i com, un símbol de l’Eixample com és el mercat de Sant Antoni, servia per comprar o vendre clandestinament exemplars prohibits per la repressió en defensa de la cultura i la llibertat d’expressió.

Un thriller que recrea un punt determinat de la història, on l’escriptora ens parla d’una manera excel·lent de la Barcelona més obscura on els girs argumentals redactats amb gran mestria ens portaran a poc a poc a un final vertiginós.

Recentment ‘Els impostors’ ha estat editada al castellà per Ediciones Destino.

 

Eva Núñez

Títol: Els impostors
Autora: Pilar Romera
Editorial: Columna Edicions
Pàgines: 336
Data de publicació: setembre 2019

No hay comentarios

Sorry, the comment form is closed at this time.