Els àngels em miren – Marc Pastor

els àngels em miren

El 4 d’octubre de 2017 es constitueix la cinquena República Catalana. És una utopia? És un somni?. No, estem llegint ‘Els àngels em miren’. L’escriptor, criminòleg i Mosso d’esquadra Marc Pastor (Barcelona, 1977), rendeix un homenatge als seus companys de professió amb la seva última novel·la. Policies enaltits per la seva feina, sacrifici i dedicació, en els atemptats de Barcelona i Cambrils el 17 d’agost de 2017 i a la vegada repudiats, després de l’1 d’octubre de 2017, gràcies a la classe política del país.

Barcelona, capital del crim

Veient l’actualitat d’avui en dia, on tots els telenotícies, programes de safareig i tertúlies de dubtosa credibilitat periodística parlen de Barcelona com la ciutat més perillosa del món, sembla que en Pastor, utilitzant la seva vessant més fantàstica i futuròloga, s’hagués avançat en el temps ubicant a la ciutat comtal com l’escenari principal de la seva novel·la.

A ‘Els àngels em miren’, el cos de Mossos d’esquadra ha quedat dividit després de la proclamació de la República Catalana. Dintre del mateix cos, partidaris i detractors de la proclamació unilateral d’independència, van arribar a enfrontar-se als carrers i, fins i tot, van detenir els caps del cos que s’havien posat a disposició de la nova República. A mitjans del 2018, enmig de dubtes i desconfiances cap als mossos, apareixen dos cadàvers al districte de Sant Andreu de Barcelona. Dues noies assassinades, ambdues sense llengua i amb un tatuatge idèntic d’unes ales d’àngel al clatell. Es tracta d’algun tipus de ritus satànic?.

La investigació i posterior detenció de l’autor dels fets, pot ser clau per començar a recuperar la credibilitat de la policia autonòmica catalana davant de l’opinió pública.

“La imatge de la policia va quedar força tocada durant els enfrontaments de la tardor del 2017, quan el cos va quedar inactiu vora quatre mesos. Després de la proclamació de la Cinquena República Catalana, el 4 d’octubre, el cos va quedar partit en dos: els fidels al Govern republicà de la Generalitat i els qui no acceptaven la proclamació unilateral d’independència”

Caporal Corvo

Abraham Corvo, fill de pare espanyol i mare guineana, és caporal de la Unitat de Delictes contra les Persones de la UTI (Unitat Territorial d’Investigació) de Barcelona i serà el nostre principal protagonista. En Corvo, un dels millors investigadors de la Unitat, es posseïdor d’un do que li permet veure el mal des del seu interior i una forma de comportar-se un tant excèntrica i peculiar en la troballa de cadàvers, que li permetrà esbrinar certes dades per resoldre els casos assignats.

«La noia del vestit blau va ser torturada…aquesta olor…inconfusible…de sexe. L’assassí la va violar. Apropo la cara a un pam de la vagina i Triana s’incomoda. N’ensumo el pubis, rasurat: crema depilatòria, perfum, làtex, carn.»

‘Els àngels em miren’ és una novel·la negra que reuneix tots els cànons propis del gènere, però amb tocs de fantasia. És una obra coral, tot i el protagonisme d’en Corvo, amb una gran quantitat d’actors de diferents àmbits policials, judicials o periodístics. Està narrada de manera omniscient, excepte alguns capítols intercalats narrats en primera persona, per part d’un tercer important en la trama de la novel·la.

La nostra realitat

Mentre l’anava llegint, tenia la sensació d’estar participant com un més a la novel·la. En Pastor ha sabut reflectir el nostre dia a dia com a membres del cos. Ha estat capaç d’utilitzar el nostre argot policial particular en la seva prosa. Ens ha ensenyat que el treball en grup forma part en una investigació criminal -molt allunyat de la imatge que tenim d’un sol policia treballant les 24 h i de forma individual en un cas-. En Marc detalla, pas per pas, els procediments a seguir en un cas. Ens explica com s’inicia una actuació amb els companys de seguretat ciutadana (patrullers), els primers en arribar als llocs dels fets, per després passar per diferents unitats d’investigacions bàsiques, avançades, científica,… fins a autòpsies forenses als tanatoris, relacions i peticions amb jutges i fiscals, pressions dels caps per resoldre els casos, etc.

Després d’haver llegit ‘Els àngels em miren’, no tinc cap dubte que en Marc té una ploma d’àngel a la seva mà i així queda reflectit en aquesta meravellosa novel·la.

 

                                                                                                                                                             Ricard Pascual

Títol: Els àngels em miren
Autor: Marc Pastor
Editorial: Amsterdam llibres
Pàgines: 432
Data de publicació: març 2019

No hay comentarios

Sorry, the comment form is closed at this time.