Ella – Damià del Clot

ellaArriba una de les lectures més diferent i especial que he llegit durant aquest any. Damià del Clot (Vilassar de Mar, 1973) ens ofereix ‘Ella’ i, Ella, no és només una novel·la, és un personatge molt especial i molt rellevant. Gràcies a Ella, ens enfrontarem als abusos i a la mala praxis que pateixen alguns ciutadans per part de certs organismes.

3 PERSONATGES, UN CRIM?

Una anciana víctima d’uns «subasterus» que la volen fotre fora de casa, un jove a l’avi del qual han enredat els bancs i li han fet perdre tots els seus estalvis, i un empresari endeutat (gràcies als bancs) fins a les celles són les tres víctimes que confessen, per separat i en diferents comissaries, haver comès el mateix crim: carregar-se a un director d’una oficina bancària.

Tenim 3 individus molt diferents entre ells però amb problemes similars. Tots tenen un nexe en comú: estan passant per un mal moment a la seva vida, i la culpa no és seva.

Per tal d’aclarir aquest estrany cas, els Mossos criden el Rellotger, un personatge amb una capacitat especial per a resoldre problemes complexos. Ben aviat descobrirà quin és el punt de connexió entre els tres possibles assassins: Ella. Però, qui és Ella? Si ho voleu saber, no us queda més remei que llegir aquest fabulós llibre. Descobriu-la.

‘ELLA’ I LA CRÍTICA SOCIAL

Estem davant d’una novel·la amb una càrrega de crítica social important. Fa d’altaveu per tal d’explicar-nos el calvari pel qual han passat, estan passant i passaran diferents persones per culpa de certes entitats que els han fet la vida impossible. L’autor ens parla d’aquesta «cúpula» que s’encarrega de protegir els més rics, els més influents, els alts càrrecs mentre empobreixen (encara més) la gent de a peu.

Qui no ha escoltat mai parlar de les preferents, i de tota la gent que ha perdut els seus estalvis? Què me’n dieu dels préstecs i facilitats que oferien els bancs tot i sabent que arribaria un moment en què el client no podria fer front als seus deutes? I si parlem dels immobles de renda antiga, on han intentat per tots els mitjans que l’inquilí abandoni el seu habitatge per tal de quedar-se la propietat i fer negoci?

Tots aquests temes són tractats d’una manera magistral per part de l’autor. Una novel·la molt curta però amb un rerefons molt gran.

INTERESSANT ESTRUCTURA

Un altre punt fort d’aquesta obra que tenim entre les mans són els ciments  que ha utilitzat en Damià per tal de construir ‘Ella’.

Tenim una primera part, ben diferenciada, en la qual els tres personatges acudeixen a comissaria i expliquen, per separat, què els ha succeït. Els episodis es van intercalant entre ells. A la segona part, que ens serveix de pont, per fi coneixerem a Ella, el seu passat tèrbol i la seva motivació per ser la persona que és actualment. A la tercera part d’aquesta narració, veurem el desenllaç d’aquesta apassionant història que, de ben segur, sorprèn a més d’un.

‘ELLA’

No us vull explicar més coses sobre aquesta trama tan interessant; llegiu-la i jutgeu vosaltres mateixos. Tingueu en compte que Ella és un personatge molt especial, així que tracteu-la com es mereix i no us farà cap mal.

 

Jose Núñez

Títol: Ella
Autor: Damià del Clot
Editorial: Llibres del Delicte
Pàgines: 240
Data de publicació: octubre 2019

No hay comentarios

Sorry, the comment form is closed at this time.