‘El vi fa sang’: V Festival de novel·la criminal en català

Dissabte 6 d’Abril, vam assistir a la segona jornada del festival de novel·la criminal en català ‘El vi fa sang’ que es celebrava al Museu Vida Rural de l’Espluga de Francolí (Tarragona).

Vam arribar al voltant de les 17h i ens va rebre l’exposició “Plàstic”, la qual ens va deixar bocabadats i ens va fer reflexionar, mitjançant les arts visuals, sobre els diferents usos del plàstic. Una exposició que us en recomano la seva visita.

Al voltant de les 17:30h va començar l’acte que inaugurava la sessió de la tarda, amb la presentació per part de la comissària del certamen, Margarida Aritzeta, del llibre ‘Et diran que és l’atzar’ de Núria Queraltó i Pagès Editors.

Tot seguit, va aparèixer el comissari Salvador Balcells amb les novel·les ‘Arbre trencat’ i ‘Terra Espriva’, ambdós llibres de l’editorial Meteora, representada per l’editor Jordi Fernando i a la qual no va poder assistir l’escriptor Sebastià Benassar per estar afectat per un procés febril.

Entre acte i acte, els assistents vam poder gaudir d’una degustació de productes vinícoles de la regió, unes llàgrimes de vi que en arribar al paladar, ens transmetien una sensació fresca i afruitada de plaer i convertia aquell moment en un petit homenatge al nom del festival.

Un dels cartells del festival

Seguidament van arribar els ‘Assassins de l’Ebre’, una proposta de tretze autors editada per Libres del Delicte i que va ser presentada per tres dels seus autors; en Jordi Pijoan, Fede Cortés i Sílvia Mayans.

Una darrera l’altre, les novel·les exposades anaven omplint d’esborranys i anotacions les nostres llibretes, fins que va arribar el torn del mestre Andreu Martín.

A l’Andreu no li calia cap presentació, ell sol es menjava el petit escenari muntat per l’organització. Si s’hagués dedicat als monòlegs, avui en dia en seria un dels seus màxims exponents, no en tinc cap dubte. El mestre Andreu va parlar molt breument de la seva última novel·la, ‘Tothom et recordarà’ i va donar a conèixer la seva biblioteca, «Andreu Martín» de l’Editorial Efadós, explicant als assistents com va sorgir la idea a partir d’una conversa amb el malaurat Paco Camarasa. En el seu dia, ambdós van voler reivindicar que les grans obres literàries de la novel·la negra o policíaca no estiguessin traduïdes al català, i d’aquí va néixer la col·lecció.

La biblioteca Andreu Martín es nodreix d’aquells llibres negres o policíacs que més m’han agradat a la meva vida de lector i actualment no trobo en el mercat català

Després del buit que ens va deixar l’Andreu amb la seva marxa per tornar a aïllar-se del món i centrar-se en la redacció de la seva nova novel·la, es va crear una taula rodona per tractar els Crims urbans o de fora ciutat, a càrrec d’en Jordi Fernando (editor, escriptor i traductor), Sílvia Mayans (escriptora) i Josep Torrent (escriptor), moderada per la comissària del festival i escriptora Margarida Aritzeta. Una taula molt interessant en la qual es van debatre els avantatges i inconvenients de la novel·la rural i urbana, tipus de crims, possibles escenaris… Em va sobtar la reflexió de la Sílvia, referent a què en un ambient rural, la “venjança ancestral” sempre perdurarà al llarg dels anys, i algun dia o altre s’haurà de fer front a aquesta venjança, ja sigui per part de fills, nets o besnéts. Passar pàgina en un poble és molt més complex que en una ciutat, i té tota la raó.

Posterior a la presentació d’uns projectes teatrals del festival en col·laboració amb l’Ajuntament de l’Espluga i el Museu Vida Rural, es va dur a terme l’acte de lliurament del Premi Nacional El vi fa sang a l’escriptor Ferran Torrent, el qual el va dedicar a Raül Romeva, el Premi Internacional El vi fa sang a l’escriptor Jean Claude Izzo (in memoriam), el qual van recollir els seus editors Marc Miró i Maria Àngels Vilana i per últim el Premi Honorífic El vi fa sang a Jordi Canals i Artigas, per la seva trajectòria com a director de la biblioteca La Bòbila de l’Hospitalet de Llobregat, el primer centre especialitzat en novel·la criminal i que en vaig tenir la sort de gaudir quan hi residia anys enrere.

La jornada va arribar a la seva fi, una jornada encomiable, acollidora i molt ben organitzada, en la qual no va mancar, que qui està escrivint aquestes línies caigués en la temptació d’adquirir una nova novel·la per llegir a Negra y Mortal, una debilitat que s’ha convertit en una tradició en l’assistència als festivals literaris.  En aquest cas, la novel·la escollida va ser ‘El secreto está en Sasha’ del company i escriptor Rafa Melero i de l’Editorial Alrevés.

Només ens quedava mirar el calendari i citar-nos pel següent festival, arrancar el cotxe i carretera i manta cap a Tarragona. Tocava arrodonir la jornada amb una victòria del Barça per sentenciar la Lliga, amenitzant la segona part del partit amb una copa de vi de la Conca, perquè el vi fa sang, i la sang ens fa viure.

 

Ricard Pascual

No hay comentarios

Sorry, the comment form is closed at this time.