El soterrani – Sandrine Collette

El soterrani – Sandrine Collette

 

Sandrine Collette (França, 1970), guanyadora del Grand prix de littérature policière 2013 , ens captiva amb ‘El soterrani’, una novel·la tan senzilla com pertorbadora, violenta i asfixiant.

La venjança: un camí perillós

En Théo surt de la presó després d’haver complert condemna i només sent anhel de venjança vers el seu germà, vers la seva exparella. Vers el món. L’abandó de la mare, els consegüents maltractes del pare, qui els en culpa, i la imperdonable infidelitat de la seva parella alimenten la seva ràbia i el seu turment i només viu obsedit a impartir justícia. La seva pròpia. Però mai no s’hagués imaginat que tot just en iniciar el seu camí de revenja tot li vindria a la contra.

Pot existir quelcom pitjor que la presó?

Obligat a abandonar el seu propòsit i la ciutat, en Théo busca recer en un poblet de la campanya francesa. Allà, enmig de boscos bucòlics i de paisatges encisadors, no aixecarà sospites. O això vol creure. De cop, es troba en un soterrani on serà víctima de la perversió i de la maldat, on experimentarà les pitjors de les ignomínies que cap ésser humà es pugui imaginar. Els seus pensaments i les seves reflexions sobre la seva vida passada, l’afany de poder sobreviure és el que l’empeny a poder comptar un dia més, però el que passa enmig d’aquests boscatges és tan infrahumà que és un gran interrogant saber si en sortirà viu.

‘El soterrani’ no destaca precisament per ser una novel·la extensa i amb una trama complexa, i tampoc no amaga secrets. Ara bé, feia temps que no tenia entre les mans un llibre que costés tant de deixar anar, i que em generés un sentiment tan dual, perquè hi ha paràgrafs que, forçosament, llegeixes des de la distància, com volent allunyar-te del que estàs assimilant, com dient “això no pot ser veritat”.  Si en comptes d’un llibre fos una pel·lícula, segurament la miraríem amb els dits entreoberts, veient el just per alienar-te, però per saber què està passant. D’altra banda, l’angoixa del protagonista et captiva i no et deixa marxar, vol que empatitzis amb ell, t’interpel·la.

Aquesta és la primera novel·la que llegeixo de l’autora, però després d’haver-la gaudit i patit durant dos intensos dies, de ben segur que no serà l’últim.

 

Gemma Fernàndez Parera

 

Títol original: Des nœuds d’acier
Títol: El soterrani
Autora: Sandrine Collette
Traducció: Maria Llopis
Editorial: Editorial Alrevés 
Pàgines: 250
Data de publicació: gener 2019

No hay comentarios

Deja tu comentario