El rei de la Cerdanya – Sebastià Bennasar

El rei de la Cerdanya

Sebastià Bennasar (Palma, 1976) publica El rei de la Cerdanya, una novel·la peculiar (en el bon sentit de la paraula) sobre un home, ni bo del tot ni tampoc dolent, potser més aviat condemnat a l’ostracisme per la societat en general, que va viure i viu en aquell parany català tan bucòlic i independent anomenat La Cerdanya.

Una obra no biogràfica que compta amb moltes veus testimonials, llevat de la del seu protagonista.

Quan la justícia esdevé un fracàs

«La teva existència és el major dels nostres fracassos». Amb aquestes paraules definia un funcionari de presons en «Rambo de la Cerdanya», titllat així per la seva vida primitiva a les muntanyes limítrofes amb França. 

L’any 2016, en Martí Cots Saleta, o «Rambo», surt de la presó de Ponent, a Lleida, després d’haver complert la seva penitència. Ara és un home lliure i això és el que acolloneix als seus paisans de la contrada. Així comença aquesta obra, amb una tertúlia de parroquians en un bar de Bellvei de la Cerdanya; feligresos que, qui més qui menys, tenen una escopeta amagada sota el llit i fan apostes per veure quant de temps trigaran a tornar a tancar el bandoler a la garjola (bandoler per no dir víctima d’un sistema que, de vegades encara ara, no funciona per segons qui). 

Un autor polifacètic

Definir en Bennasar és quelcom complex. Periodista, escriptor, crític literari, professor d’escriptura, conferenciant, comissari de festivals de literatura, traductor i un llarg etcètera. S’anomena, així mateix, com agitador cultural perquè agafa la literatura catalana i la sacseja per allà on va. Sobre les seves espatlles porta un munt d’anys dedicats a la promoció del català més enllà de les seves fronteres. Mallorquí de naixement, actualment dirigeix les col·leccions «Lo Marraco Negra», de Pagès Editors, i «Marrajo», de l’editorial Milenio. 

Impulsor de la cultura catalana, té més de quaranta títols publicats entre novel·la negra, juvenil, assaig i poesia, a més de col·laborar en d’altres projectes i antologies. Fins i tot va marxar a Lisboa i va crear una comunió entre el portuguès i el català, i a la inversa. Això és passió.

Sobre l’editorial

Capital Books és un segell editorial que el 2016 es va unir al 9 Grup Editorial, on ja existia una aliança des del 2012 entre Cossetània Edicions i Angle Editorial. La marca que els acompanya és «Tornaràs a llegir, tornaràs a gaudir», i ja ho pots ben dir. Apostar per la literatura en català és la seva màxima, encara que també es fan ressò de les històries internacionals amb més èxit i rellevància i les apropen als seus lectors gràcies a peces claus que, a vegades, passen massa desapercebudes: els traductors.

Jordi Tiñena, Ferran Grau, Margarida Aritzeta, Daniel Closa o Rosa Ribas formen part del catàleg d’autors que firmen sota la marca de Capital Books.

Novel·la reportatge

Hi ha hagut moments de la lectura de El rei de la Cerdanya, que semblava que estigués davant d’un programa de successos comprimit en 172 pàgines, un reportatge a l’estil de les emissions Crims Imperfectes o, fins i tot, Informe Semanal
Bennasar ha creat una novel·la negra sobre un fet real que ell ficciona. No és una biografia d’en «Rambo», no li interessa. És un recorregut sobre la seva vida mitjançant els testimonis de la gent que es va creuar en el camí d’un animal amb els instints més primigenis. Qui sap si és ell, en Martí, aquell que té la llibertat més preuada i viu segons les seves necessitats, igual que ho feien els nòmades de la Prehistòria, i som nosaltres, els anomenats civilitzats, qui estem envoltats de massa barrots en aquesta presó anomenada societat.

 

Alba R. Prieto

Títol: El rei de la Cerdanya
Autor: Sebastià Bennasar
Editorial: Capital Books
Pàgines: 172
Data de publicació: novembre 2020

 

No hay comentarios

Sorry, the comment form is closed at this time.