El càstig – Guillem Sala

El càstig

Guillem Sala (Barcelona, 1974) va despuntar en el món literari amb La fuga de l’home cranc de L’Altra Editorial, l’any 2019. Amb aquest mateix segell s’ha editat El càstig, una novel·la agosarada que ha generat debat pel seu tractament lingüístic del català i el castellà. Una controvèrsia sobre el bilingüisme que ha permès donar difusió del llibre i que tanmateix pot acostar els lectors de llengua castellana.

Una professora turmentada i un alumne hipersexualitzat

L’acció transcorre allà on el riu Besòs separa les ciutats de Barcelona i Santa Coloma. Al barri barceloní de Sant Andreu trobem la Sandra, una jove mestra d’institut amb una vida aparentment normal, tot i que a la seva intimitat, s’autolesiona. I un alumne, l’Izan, un adolescent resident a Santa Coloma amb una pulsió sexual molt acusada. Així les vides dels dos personatges i la interacció entre ells ens conduirà d’una manera addictiva fins al final de la història.

La polèmica lingüística

A l’extraradi i els seus límits, com sol parlar la gent que va pel carrer? A El càstig els personatges canvien d’idioma constantment com és habitual a molts espais de la societat catalana, hi apareixen interferències del castellà en el català, i a l’inrevés. Guillem Sala fuig del català encotillat i fa un exercici d’estil que dona versemblança a la història, per això sorgeixen castellanismes i catalanismes, així com alguna absència de signes de puntuació, o bé ens topem amb salts de l’estil indirecte al directe.

Tot plegat confereix oralitat i ritme al text i fa que es llegeixi d’una tirada. La controvèrsia s’ha produït perquè a la novel·la el llenguatge no s’ajusta a la norma, però el fet és que això no el converteix en menys legítim si s’acosta a la realitat. La polèmica planteja si escriure així qüestiona cap model de llengua literària. Sobre aquest tema l’autor ha dit: «La cultura, quan se subordina a un projecte polític o moral, es devalua».

L’educació i les seves conseqüències

Dins d’aquest entorn social on conviuen les dues llengües viu infeliç la Sandra. La feina de professora no omple el seu buit existencial perquè arrossega una infància en què les relacions amb la mare i la germana van marcar-la per sempre. Tampoc troba refugi en les relacions de parella —transita entre dos homes que no la comprenen i no la coneixen bé, i és que ella no els ho permet—, no vol que ningú l’ajudi i es fustiga a si mateixa.

De com deixa petjada l’educació que rebem de petits també en podria parlar l’altre protagonista, l’Izan, un bon estudiant de l’extraradi que serà sancionat per una inconscient i fatal actuació d’adolescent fogós.

Els càstigs

Sala ens mostra com és de cabdal l’educació que es dona des de l’escola, les institucions i la família a l’hora de configurar la nostra personalitat. També ens parla del mal funcionament assistencial als barris perifèrics de les ciutats i com afecta els joves. De com el control i la repressió que exerceixen aquestes institucions ens carreguen de culpa. I els càstigs que ens imposen ens fan sentir vergonya i ens creiem mereixedors de res. Una novel.la incòmoda no exempta d’humor negre que convida a reflexionar sobre la realitat de la nostra societat. Un final colpidor.

 

Violeta T. S.

 

Títol: El càstig
Autor: Guillem Sala
Editorial: L’Altra Editorial 
Pàgines: 184
Data de publicació: octubre de 2020

No hay comentarios

Sorry, the comment form is closed at this time.