‘Ara direu que estic boig’, d’Andreu Martín, novel•la guanyadora del II Premi Negra i Mortal

Premi Negra i Mortal

Tenim el plaer d’anunciar que Ara direu que estic boig (Crims.cat), d’Andreu Martín, ha guanyat el II Premi Negra i Mortal a la millor novel·la negra en català.

Després d’un aferrissat debat entre els membres del jurat per escollir la millor obra de les cinc finalistes —on també hi eren: De sobte pensa en mi, Jordi Dausà; Els cadàvers del candidat, Miquel Aguirre; Objectes perduts, Quico Vilaró; i L’esguard de la bèstia, Quim Gómez—, ens ha enlluernat la bogeria i la genialitat de la novel·la de l’Andreu Martín.

Darrere el títol Ara direu que estic boig trobem la història del Francesc Ascàs, un jove amb trastorn mental, introvertit, peculiar i alhora brillant dibuixant de còmics que es veurà immers en una història fosca. La novel·la convida el lector a viure els fets des de la perspectiva d’algú diagnosticat com dement, per tant no sabem si el que se’ns explica és real o si forma part de la follia del protagonista. I és aquí on rau la grandiositat del llibre. Amb aquesta excusa l’autor ens descriu la delinqüència, la corrupció i les màfies d’una gran ciutat, com podria ser Barcelona. Una trama de gènere negre amb diverses capes que planteja el significat de la bogeria, així com la seva relació amb les arts.

Andreu Martín (Barcelona, 1949) és psicòleg de formació, ha escrit guions de teatre, cinema i televisió, i compta amb una àmplia producció literària de més d’un centenar de llibres. Creador del personatge Flanagan dins la novel·la juvenil, s’ha especialitzat en novel·la negra des que el 1979 va publicar Muts i a la gàbia. El 1980 va rebre el premi Círculo del Crimen per Pròtesi —recentment reeditada— i ha publicat nombroses obres del gènere que han estat traduïdes a diverses llengües i guardonades amb premis internacionals, a més del prestigiós Premi Pepe Carvalho a la seva trajectòria en el festival BCNegra.


Violeta T. S.
Presidenta del Jurat del Premi a la Millor Novel·la Negra en Català

No hay comentarios

Deja tu comentario