Appletown – David Marín Rubio

Appletown

David Marín (Barcelona, 1974), guanyador del premi Crims de Tinta 2019 per ‘Purgatori’, va publicar el gener d’aquest any, ‘Appletown’, una novel·la negra particular on es barregen realitats diferents que confonen el lector i —tot i que no m’agrada dir-ho— ho fa fins a l’última pàgina. O potser, fins i tot, un cop acabada.

El mort de Ponent

El periodista Marcel Riera, juntament amb el seu fotògraf, es troba cobrint l’esdeveniment de la inauguració del nou canal Segarra-Garrigues, a la comarca de Lleida, amb les autoritats presidint la tarima, quan un cadàver apareix surant a les seves aigües i amenaça amb anar més enllà de la comporta, si ningú no la tanca. 
És el primer mort pel periodista, que no sap ben bé per on tirar i demanar informació. 

Mentrestant a Nova York…

Els Torra i els Vidal són els dos clans rivals que s’han fet amb el barri novaiorquès d’Appletown, un suburbi lleidatà enmig de la gran poma que és Manhattan.

A en Johnny Peregrí, un detectiu vingut a menys de Virgínia que va plantar-se a Nova York amb una mà al davant i una altra al darrera, li fan una proposició: seguir i vigilar un home i, cada setmana, lliurar un informe a la seva dona. La investigació ja era per si sola prou estranya, però la quantitat de diners desorbitada que anava augmentant el seu compte corrent cada divendres per document entregat, feia que no valgués la pena pensar-hi gaire.

Un altre cop

És la segona vegada que llegeixo ‘Appletown’. La primera, per moderar una taula al Festival Les Borges Negres que, desafortunadament per l’actualitat sanitària vigent, no es va poder celebrar. La segona, perquè la vaig trobar tan estranya i captivadora, que vaig ser conscient que hi havia quelcom en ella que em deixava en el tinter i sense esbrinar.

«La literatura també és una mena de màgia que només funciona en qui se la creu, una altra estafa, una prostitució de paraules, conjurs i ficcions que es converteixen en veritat durant el ritual de llegir» 

I vet aquí que, en un sol dia, les seves pàgines van tornar a recórrer els meus dits.

Oda a la novel·la negra clàssica

David Marín fa un petit homenatge a la seva Lleida d’adopció mentre creua una comparativa amb els carrers més sòrdids i plens de gàngsters de la gran ciutat de Nova York. 

Amb una ambientació rica, l’escriptor barceloní juga amb els contrastos entre els camps de conreu i cereals de la part lleidatana amb la foscor i els fastigosos carrers de Manhattan que bé podrien ser els de dècades passades. Tot plegat amb un punt en comú: els rius que voregen ambdues ciutats.

Traïció, corrupció, assassinats, drogues i sexe són els condiments que fan d’aquesta obra una novel·la negra on, en cent onze pàgines, Marín té la capacitat d’encertar i  tancar-la d’una manera magistral.

L’obra compta, a més, amb quatre relats del gènere, on un d’ells té com a títol el nom d’un dels protagonistes d’Appletown, ‘Mestre Kimba’.

 

Alba R. Prieto

Títol: Appletown
Autor: David Marín
Editorial: Pagès Editors
Pàgines: 182
Data de publicació: gener 2020

No hay comentarios

Sorry, the comment form is closed at this time.