Animals dels marges – Miquel Aguirre

Animals dels marges‘Animals dels marges’ és la quarta novel·la de Miquel Aguirre (Banyoles, 1964), que ens endinsarà a les entranyes d’una fosca organització de sicaris i veurem les conseqüències que pot tenir no complir les regles establertes.

REGLA Nº 1: NO INCOMPLIR LES REGLES

Tot comença d’una manera inusual dins del gènere. Un membre de l’organització s’ha saltat una regla important i ha deixat abandonat un cotxe amb una sorpresa dins de les seves oculta a dins seu: un cadàver descansa al maleter. Aquesta acció és molt greu i l’organització activa tots els seus mecanismes interns per tal de castigar a l’infractor.

La condemna imposada serà coherent amb la falta que ha comès. ¿Serà capaç de complir amb la macabra tasca què li ha estat assignada?

Aquí tenim el fil conductor de la història. Estem acostumats a uns altres inicis dins de la novel·la negra, i jo, amb aquesta proposta de l’autor, hem trec el barret. Bravo.

NOVEL·LA NEGRA SENSE INGREDIENTS NEGRES

Com ja hem comentat abans, estem davant d’un llibre poc convencional dins del gènere. Si el que busquem són assassinats, botxins, investigació, policies, mòbil, etc, això no ho trobarem pas dins d’aquesta faula. L’autor ens ofereix una trama plena d’ironia, amb grans dosis d’humor negre i molt fosca. 

Miquel Aguirre ens proposa que ens endinsem a la pell d’aquelles persones que decideixen formar part d’aquest tipus d’organitzacions, què és el que els ha motivat per tal de fer aquests treballs. ¿Què pot passar si pensem diferent? ¿Quines conseqüències poden tenir els meus actes? A tot això intentarem donar resposta mentre el lector va cruspint-se pàgines.

Cal tenir en compte que, al principi, és una novel·la difícil de seguir. Són capítols llargs i la majoria de lectors no estem acostumats a aquest tipus de literatura. Tot transcorre amb naturalitat, sense presses, com un riu que avança lentament fins a la seva desembocadura.
Hem de ser pacients i deixar-nos portar, suaument, per la corrent. Deixeu-vos fluir per les seves pàgines, navegueu sense rumb i gaudiu del viatge. 

EL PUNT FORT: ELS SEUS PERSONATGES

La novel·la es troba plena de personatges marginals que es troben als marges de la societat, als marges del camí recte que ens han ensenyat que s’ha de seguir, tal i com ens avança el títol del llibre. A la vida, hi ha una sèrie d’animals que es troben al marge de les regles establertes, amb aquesta novel·la els coneixerem i caminarem entre ells.

Tota la trama anirà succeint en una sèrie de llocs ben diferents entre ells: des d’una benzinera fins a qualsevol bar de mala mort. Estarem envoltats de llocs completament desolats i sinistres. Aquest ambient tètric i fosc ens acompanyarà durant tota la lectura. 

Els personatges d’aquesta gran novel·la, t’agafen de la mà i t’ensenyen el seu món, a què es dediquen, com és la seva vida. Una manera excel·lent per a què el lector coneixi el submón sòrdid i negre que ens envolta sense córrer cap risc… ¿o si?

 

Jose Núñez

Títol: Animals dels marges
Autor: Miquel Aguirre
Editorial: Llibres del delicte
Pàgines: 292
Data de publicació: febrer 2019

2 Comentarios
 • Miquel Aguirre
  Publicado a las 11:30h, 16 enero

  Gràcies, Jose, per la teva esplèndida ressenya. Has sabut captar molt bé les meves intencions. La teva ressenya és un gran regal per començar aquest 2020.

  Una abraçada!

 • Jose Núñez
  Publicado a las 11:39h, 16 enero

  Moltes gràcies, la veritat es que és una novel·la que m’ha sorprès molt. Una trama molt negra de d’un altre punt de vista, Enhorabona!